Az AMD valószínűleg beépíti a DisplayPort 2.0-t az RDNA 3 grafikus kártyáiba, ami hatalmas 16K felbontást tesz lehetővé HDR-rel együtt.

Az AMD RDNA 2-es grafikus kártyái a 2020-as nagy GPU-hiány miatt nem igazán tudtak kiteljesedni. Most úgy tűnik, a vörös csapat nagy terveket szövöget a következő generációs termékcsaláddal. A Phoronix hat új javítást fedezett fel az AMD Linux-illesztőprogramjaihoz, amelyek a DisplayPort 2.0 érkezésére készülnek, vagyis az RDNA 3 képes lehet a tömörítetlen kétszámjegyű felbontások kijelzésére.

A Video Electronics Standards Association (VESA) által 2019-ben felvázolt specifikációk szerint a DisplayPort 2.0 sávonként 19,34 Gbps adatátviteli sebességgel rendelkezik négy csatornán keresztül, ami összesen 77,37 Gbits. Ez majdnem háromszor nagyobb, mint amit a jelenlegi DisplayPort 1.4a szabvány kínál, és 61%-kal több, mint a HDMI 2.1 48 Gbps sávszélessége.

Adatátviteli sebesség a Display Portok közt

Az ilyen magas adatátviteli sebességek lehetővé teszik a 10k felbontást 60 Hz-es frissítési frekvencián tömörítés nélkül, vagy 8K-t 60 Hz-en HDR engedélyezéssel. Ha a Display Stream Compression (DSC) funkciót is hozzáadod a mixhez, akár 16K is elérhető lehet 60Hz-en, HDR-rel.

Bármennyire is csábítónak tűnnek ezek a magas számok, tele lehetnek fennakadásokkal.

Az első kérdés, hogy az AMD, és persze az Nvidia vagy az Intel Alchemist GPU-jai elég erőt tudnak-e kifejteni az ilyen nagy felbontások eléréséhez. Rutinszerűen az olyan szuper-mintavételezési technikákra támaszkodunk, mint a FidelityFX Super Resolution és az Nvidia DLSS, hogy csökkentsük a terhelést és elfogadható képkockasebesség mellett elérhetővé tegyük ezeket a felbontásokat.

A második az, hogy mennyi időbe telik, amíg a játékmonitorok számára megfizethető 8K, 10K vagy 16K panelek jelennek meg. A pletykák szerint még idén láthatjuk a DisplayPort 2.0 megjelenését a kijelzőkön.

Szerintem a 16K még bőven a jövő zenéje, főleg a játékok terén, mivel még mindig a 1440p az arany középút.https://leet.hu/termekek/pc/pc-komplett-gepek-konfiguraciok/

forrás: pcgamesn

×