A cég két high-end TDP kategóriával is bővítette a Zen 4 processzorokat befogadó AM5-öt.

Ismét újabb szivárgások kerültek napvilágra az AMD legújabb foglalatával kapcsolatban. Az eddigi leakek nem voltak túl bőbeszédűek, a legnagyobb durranás talán az volt, hogy az AMD is LGA típusú foglalatra vált. Ez azt jelenti, hogy a lábak/pinek mostantól nem a processzoron, hanem az Intel megoldásaihoz hasonlóan az alaplapon kapnak majd helyet.

Kiderült, hogy milyen fogyasztási kategóriákkal számolhatunk az új foglalaton, az AMD már nem csak 105 wattban gondolkodik!

A 105W kategória mellé érkezik a 120 és 170 watt is

A csúcs Zen 3 processzor, a Ryzen 9 5950X 105 Wattos TDP-s értékkel rendelkezik a gyártó szerint. Ez természetesen nem feltétlenül felel meg a valóságnak, izzasztó körülmények között a 150-160 watt energiaéhség sem ritka. Az AM5 foglalat azonban igazi bestiákat is befogad majd, hiszen két új „névleges” kategóriával is bővült a 120W és 170W processzorok személyében. Itt is magasabb értékekkel kell majd kalkulálnunk a valóságban, el sem akarjuk képzelni milyen Zen 4 processzorok érkezhetnek majd a „királykategóriába”. Valószínűleg itt már a 200 wattos határt is átléphetik az érkező újdonságok.

AM5

Az AM5 foglalat ezen kívül nagy eséllyel támogathatja a korábbi, AM4-gyel kompatibilis hűtési megoldásokat is. Szükségünk is lesz ezekre, hiszen a 170W TDP-re már az AMD is egy combosabb, legalább 280mm-es radiátorral rendelkező vízhűtést ajánl a felhasználóknak. Az AM5 foglalat a Zen 4 processzorokkal és a 600-as alaplap szériával debütálhat majd, illetve a DDR5 támogatás sem lesz kérdéses.

Forrás: @TtLexington

https://leet.hu/?s=ICESHARK&post_type=product

×