Valaki egy óriási holtpontot talált a Wikipédia rendszerében, amit kihasználva úgy tudott módosítani több tízezer oldalt, hogy az adminoknak először fel sem tűnt.

A Wikipédia történetében, szabadon szerkeszthető nyilvános internet-enciklopédia jellegéből adódóan egyáltalán nem mondható ritka jelenségnek az oldalak széttrollkodása. Pontosabban az, amikor valaki vicces, rosszabb esetben szándékosan félrevezető, valótlan dolgokkal manipulálja a szócikkeket.

Ezeket szerencsére hamar ki szokták szúrni a Wikipédia adminjai, akik azonnal visszaállítják és/vagy törlik a módosított anyagot. Sokszor viszont erre sincs lehetősége a vicces kedvűeknek, néhány oldal esetében ugyanis előre kell jelezni a módosítási szándékot, amit előbb felülvizsgálnak, és csak azután élesedhet.

Ezt a rendszert sikerült megkerülnie valakinek, aki 53.000 wiki szócikket változtatott meg, mindegyiknek a sarkára állított szvasztikát, a nácik jelképéül szolgáló horogkeresztet állítva be háttérnek.

A troll felhasználó ezt úgy abszolválta sikeresen, hogy a Wikipédia rendszerében tátongó óriási rést használta ki – ahelyett, hogy egy adott Wikipédia-oldal tartalmát vette volna célba, egyetlen bizonyos cikksablont célzott meg. Olyat, amilyet több ezer különböző Wikipédia-oldal használ. Ezzel pedig még a cikkek tartalmát sem kellett módosítania, sőt, úgy ment át az adminisztrátorok háta mögött, hogy azok semmit észre sem vettek belőle, és méghozzá az összes egyszerre.

Többek között olyan hírességek oldala borult így náci horogkeresztbe, mint Jennifer Lopez, Ben Affleck, Terry Pratchett, Madonna, de politikusok sem úszták meg, mint Joe Biden, Kamala Harris, vagy Justin Trudeau.

A dolog érdekessége, hogy a vandál felhasználó csak néhány nappal az eset előtt regisztrálta a profilját, amit ugyan az adminok már felfüggesztettek, de példájából látható, hogy a dolog bármikor megismétlődhet. Az egyik admin a Gizmondonak megjegyezte, hogy a legtöbb népszerű, széles körben használt sablon le van zárva a nyilvános szerkesztés elől, de nagyon úgy tűnik, hogy elég sokat továbbra is bárki szerkeszthet, legyen akár egy teljesen új felhasználó.

„Az évek során számos eszközt és folyamatot fejlesztettek ki az oldalon történő vandalizmus gyors észlelésére és visszafordítására. A Wikipédián a legtöbb vandalizmus öt percen belül kijavításra kerül, ahogy azt most is láthattuk” – nyilatkozta a A Wikimédia Alapítvány szóvivője.

Az eset jól példázza az interneten elérhető információk veszélyeit. A Wikipédia ugyan nagy általánosságban megbízható forrás lehet (még ha felületesen is), de érdemes mindig többször és több helyről tájékozódni, ugyanis bárhol, bármikor belefuthatunk félrevezető, valótlan állításokba.

via – Gizmondo, Engadget

https://leet.hu/termekek/tarsasjatekok/

×