A felhasználási területektől függően 16 vagy 32 GB lehet az arany középút.

Annak idején Bill Gates állítólag kijelentette, hogy 640KB memóriánál bizony nem igazán lesz többre szükségünk. Akár igaz a mondás, akár nem, az biztos, hogy ezt manapság csak mosollyal az arcunkon tudjuk olvasni. Azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy 2021-ben az „elegendő” memóriamennyiség alsó határát 8GB környékén húzhatjuk meg. Szerencsére ennél kevesebb memóriával felszerelt gépet nem igazán találunk, ha igen, akkor érdemes messziről kerülni azokat.

Az arany középút a 16GB lehet, árban még elérhető, de cserébe egész kevés kompromisszumot kell majd kötnünk átlagfelhasználás alatt. Jogosan merül fel a kérdés, hogy innen érdemes-e feljebb nézelődnünk, megcélozva a 32 gigabájtos vagy épp 64 gigabájtos határokat. Szerencsére a Kingston segít ebben nekünk, hiszen augusztus 10-ére készítettek egy összeállítást, melyben kifejtik a saját tapasztalataikat, leginkább a videóvágást középpontba helyezve.

Nézzük is, hogy tényleg felesleges-e 64 GB a gépünkbe!

Memória modulok

8 GB:  Ahogy írtuk, ez az abszolút alsó határ. Az operációs rendszer betöltéskor máris elkér magának egy szép kis szeletet, így alapból kevés szabad memóriával vághatunk neki a dolognak. Ha minden programot bezárunk, akkor talán elégséges lehet 1080p-nél kisebb videó szerkesztéséhez, de feljebb nem érdemes próbálkoznunk. Ha videóvágói babérokra törnénk, akkor ideje belepattintani még egy modult a gépünkbe.

16 GB: Itt már egy fokkal komfortosabban érezhetjük magunkat, úgy, hogy közben még más feladatokat is csinálhatunk a vágás mellett. Ez a memóriamennyiség 1080p és 4K fájlok szerkesztésére is ideális, de csínján kell bánnunk a videókra pakolt effektek részletességével. Ha komplexebb háttérfeladatok is futnak vágás közben, illetve nagyobb felbontás is szóba jöhet, akkor érdemes elgondolkodnunk a 32 gigabájtra váltáson.

32 GB: A legoptimálisabb memóriaméret videószerkesztéshez. Itt gyakorlatilag már sem a felbontás, sem a videóanyagok hossza nem teszi próbára a modulokat. Ráadásul a vágás mellett rengeteg más programot is futtathatunk, bőven elfut majd az is a vágószoftver mellett.

64 GB: Ahogy a fenti szövegből leolvasható, a 64 GB-nyi memóriakapacitás az igazán hardcore videóvágóknak is túlzás lehet. Egyedül a komplex, 8K-s fájlok szerkesztésénél hozhat egy kis plusz előnyt, ám nem biztos, hogy megéri azokkal szenvedni manapság még.

Oké, de mi a helyzet játékoknál?

A fenti összefoglaló a Kingstontól szépen hangzik, de azért mégiscsak a legtöbben játékra használjuk a gépünket. Aggodalomra semmi ok, szerencsére ezt az összehasonlítást is megtették már mások helyettünk, nézzünk is meg egy ilyen videót!

 

A videóban több játék is tesztelésre került, a Battlefield V mellett megtalálhatjuk a RDR2-t, a Need For Speed Heatet vagy épp a Resident Evil 3. részét. Játékoknál egyértelműen 16 GB-nál húzhatjuk meg a határt, egyszerűen manapság még a 32 GB is felesleges. A méréseknél tökéletesen kijött, hogy 8GB már néhol nem elég (Dual Channelben volt a teszt alatt, nem annak hiánya miatt kevesebb az FPS), 16 GB felett viszont még nem igazán nyerünk plusz képkockákat manapság. Fontosabb lehet a modulok minél gyorsabb időzítése és órajele, hiszen azok még hozhatnak egy kis extra teljesítményt az erre érzékenyebb játékokba.

Neked mennyi memória van a gépedben?

https://leet.hu/?s=ICESHARK&post_type=product

×