Úgy tűnik, hogy a legtöbb külföldi boltban szárnyalnak az AMD CPU eladások, legalábbis sokkal többet adnak el belőle, mint Intel prociból.

Ahogy a gamerek körében akaratlanul is dúl a konzolháború, úgy az asztali processzorok világában is hasonló a helyzet. Hogy melyik a legjobb, illetve kinek melyik a kedvenc CPU márkája egy állandó téma. Azonban néha a piaci helyzet választ ad arra is, hogy a felhasználók többsége éppen melyik gyártó processzorát tartja előnyösebbnek, a teljesítmény vagy az ár függvényében.

A PCGamer nemrég körülnézett a piacon és azt látta, hogy az AMD most beelőzte eladásokban az Intelt.

Ha megnézzük az Amazont, a Newegget, többnyire a Ryzen processzorok dominálnak. Bár az Intel sem panaszkodhat, a kiskereskedőket illetően az AMD továbbra is vezető szerepet tölt be.

A német Mindfactory boltjában júliusban négy eladott processzor közül három AMD chip volt.

Pontosabban, az AMD asztali CPU piaci részesedése a Mindfactory-ban júliusban 76%, a másik 24% az Intelé. Az AMD részesedése persze csökkenést mutat a júniusi 82 és a májusi 85 százalékhoz képest, de még mindig látható a hatalmas előny.

Fontos megjegyezni, hogy ezek az adatok csak egyetlen kiskereskedőt tükröznek, és nem a piac egészét. Akárhogy is legyen, a tendencia összhangban van a többi nagykereskedőnél tapasztalttal. A különböző AMD Ryzen processzorok teszik ki az Amazon heti legtöbbet eladott processzorait, pontosabban tíz közül nyolcat. A legújabb generációs Ryzen 5 5600X és 5800X került az első két helyre.

A Ryzen processzorok hasonlóan első helyre kerültek a Neweggen is.

Érdekesség, hogy a tendenciát nem erősíti, hogy a Ryzen processzorok az utóbbi időben kedvezőbb áron lennének kaphatók. Kétségtelen, hogy a minőség mellett az ár is sokat nyom a latba a vásárláskor, de a Ryzen 9 5950X például 800 dollár körül kapható, mégis sok fogyott belőle.

Érdekes lesz látni, hogy az Intel Alder Lake bemutatója megfordítja-e ezt az AMD menetelést, vagy sem. A közelmúltban kiszivárgott benchmarkok azt mutatták, hogy az Alder Lake teljesítménye 22%-kal magasabb, mint a Zen 3 esetében.

Te milyen processzort veszel szívesen?

https://leet.hu/?s=ICESHARK&post_type=product

×