A múlt hét folyamán jelent meg egy Gyűrűk Ura-féle kriptovaluta a piacon, de érdemes lehet vigyázni vele, mert könnyen egy lehet Szarumán átverései közül.

A Bitcoin árfolyamának kilövése volt az, ami megalapozta a kriptovaluák körüli óriási érdeklődést, hogy aztán annak példáján sok laikus kezdjen befektetni a gyors meggazdagodást ígérő kisebb, még fiatal és szerényebb árfolyamon mozgó valutákba. Emiatt pedig szinte törvényszerűen megjelentek a csalók is, akik arcpirító módon hazudják le az égről a csillagokat, hogy kicsalják a hozzá nem értő emberek pénzét.

Egy Token mindenek felett?

Nagyjából hasonlóról lehet szó a Gyűrűk Ura nyomán kreált tokennel kapcsolatban is, amit az író J.R.R. Tolkien után viccesen JRR Tokenre kereszteltek. A valuta érdekessége azonban nem is a szégyenletes módon más szellemi tulajdonát felhasználó minta, hanem az, hogy mindennek tetejébe még a filmekben Pippint alakító Billy Boydot is csúnyán kihasználták.

A JRR Token népszerűsítésébe ugyanis úgy kezdtek bele, készítettek egy videót, amiben Boyd, vagyis Pippin elismerően beszél a kriptóról, azt állítván, hogy az értéke majd a Holdig fog kilőni. A videó azért is lehet furcsa, mert a színésznek minden bizonnyal fogalma sem volt, hogy miről beszél, sőt, arról sem tudott, hogy ezt marketinges célokból fognak használni.

A rövid, mindössze 40 másodperces anyagot ugyanis a Cameo nevű platformról rendelték meg, aminek lényege, hogy a beregisztrált sztároktól lehet rendelni „személyre” szóló üzeneteket kvázi aprópénzért cserébe. Az említett videóért például 145 dollárt, körülbelül 43.000 forintot forintot fizettek a színésznek, aki valószínűleg azt hitte, hogy egy privát, vagy céges videót készít. Az említett videó már eltűnt, a rajongók és a kriptóban járatosak viszont közel sem boldogok.

https://www.youtube.com/watch?v=5pIOTLR0HD8

 

Érthető módon sokan ízléstelennek, egyenesen undorítónak találják a próbálkozást, mások pedig – sajnos – Boydot is betámadták, akinek olyan üzeneteket címeztek, mint hogy „ostoba tuk”, utalva Gandalf híres odaszúrós mondatára. A JRR Token oldala és közösségi médiája szerint már hónapok óta dolgoznak a valután, a valóság azonban az, hogy ez is csak egy – ún. – „hype coin”.

Ezeket a tokeneket nagyon egyszerű és gyors elkészíteni, lényegük pedig csupán a befektetők pénzének leszívása. Előbb ráveszik az embereket a tokenvásárlásra, aminek egy rövid ideig valóban felmehet az ára, de aztán nagyon hamar elapad, és néhány nap/hét alatt teljesen értéktelenné válik. Ilyen coinokat naponta több tucatot is létrehoznak, vadászva az átejthető laikusokra.

Emiatt is ízléstelen, hogy Boydot belerángatták ebbe, hiszen a mondatai nyomán elég nagy rá az esély, hogy sokan bevásároltak a JRR Tokenből. Mindenesetre várhatóan hamar el fog tűnni, ugyanis Tolkien hagyatékát nagyon keményen védik a család ügyvédei, akik szinte biztosan le fognak rá csapni.

via – Gizmondo, Entrepreneur

https://leet.hu/?s=ICESHARK&post_type=product

×