Az International Mathematics Competition for Univ­ersity Students nevű versenysorozat a világ egyik legrangosabb matematikai versenye, amit most egy tehetséges magyar diák nyert meg.

Gáspár Attila, az ELTE matematika alapszakának végzett diákja nyerte a 28. International Mathematics Competition for Univ­ersity Students (IMC) elnevezésű, kifejezetten egyetemisták számára megrendezett nemzetközi matematika versenyt – olvasható az ELTE oldalán.

A versenyen 5 kontinens, 51 országának 160 egyetemének 590 diákja vett részt, melyen Gáspár Attila kiemelkedő egyéni teljesítménnyel győzedelmeskedett. Az augusztus 7-én véget érő megmérettetésenn Attila a maximálisan elérhető 80 pontból 70-et ért el, míg mögötte a második versenyző 65, a megosztott harmadikok pedig 60 pontot szereztek.

Gáspár Attila – Kép: ELTE

A nemzetközi matematika versenyt hagyományosan Bulgáriában szokták megrendezi, a koronavírus-járvány miatt viszont az utóbbi két eseményt online bonyolították le. A verseny két napon keresztül zajlott, melyen a diákoknak ellenőrzött keretek között négy-négy feladatot kellett megoldania, majd az eredményeket beszkennelve kellett elküldeni. Az International Mathematics Competition for Univ­ersity Students versenysorozat a világ egyik legrangosabb matematikai megmérettetésének számít.

Az ELTE továbbá kiemelte Matolcsi Dávidot is, aki 56 ponttal megosztottan a 11-15. helyen végzett.

Az elsősorban egyéni verseny­ként megrendezett eseményen a diákokat az elért pontszámuk alapján díjakkal jutalmazzák, és az ELTE-csapat valamennyi tagja (ők az ELTE matematika alap-, illetve mesterszakának hallgatói) szépen szere­pelt: Gáspár Attila kiemelt, abszolút első helyezést kapott, amivel kiérdemelte a Grand Grand First Prize-t, de emellett az elért pontszámok alapján megvalósult besorolás szerint Borbényi Márton, Csáji Gergely Kál, Kovács Benedek, Matol­csi Dávid, Szabó Kristóf, Szemerédi Levente, Tran Hoang Anh és Zólomy Kristóf is első díjazást kapott, Győrffy Ágos­ton pedig 2. díjat érdemelt ki.

A 113 csapat — egyéni pontszámok alapján számított — versenyét a Szentpétervári Állami Egyetem csa­pata nyerte, második lett az izraeli „válogatott”, harmadik helyen pedig a krakkói Jagelló Egyetem csapa­ta végzett. Az ELTE két öttagú csapata közül az A csapat az 5., a B csapat pedig a 7. helyet szerezte meg.

A csapatot Ágoston Tamás, az ELTE Matematikai Intézet doktorandusza vezette, a verseny egyik fő szervezője pedig az idén is Kós Géza, az ELTE TTK Analízis Tanszék adjunktusa volt – írja az ELTE.

A Leet csapata ezúton is gratulál a rendkívüli teljesítményhez minden résztvevőnek és a győztes Gáspár Attilának.

https://leet.hu/?s=cyberpunk&post_type=product

×