Egy ismeretlen valaki eBay-en kezdett el árulni egy fejlesztői PS5 gépet, ami csak pár óráig volt aktív, de még így is nagyon sokat adtak volna érte.

Amikor 2020-ban kiszivárogtak a Sony újgenerációs konzoljának, a PlayStation 5-nek a fejlesztői modelljeiről készült képek, akkor sokan vagy visítottak a röhögéstől, vagy vakarták a fejüket, esetleg szimplán csak megrándították a vállukat, mondván, hogy nem is vészes.

Bárhogyan is, a fentiek többsége teljes mértékben ignorálja a tényt, miszerint a Dev-kiteknek nem az a céljuk, hogy mutatósak legyenek. Az esetek többségében ezeket a gépeket „sebbel-lobbal” dobják össze, a tervezők szempontja pedig kizárólagosan a funkcionalitásra korlátozódik. Vagyis, hogy a fejlesztők lehetőleg problémamentesen megismerhessék az új konzolt, és lehetőleg minden funkciójához hozzáférjenek.

Ezeket a gépeket amilyen hamar csak tudják kiküldik a partnereknek, sokszor hónapokkal, van hogy évekkel a tényleges bemutató előtt megkapják a fejlesztők. Így van idejük kvázi feltérképezni mindent, és elkezdeni a konzolra való fejlesztéseket. Érthető, hogy ezek a modellek nem terjengenek csak úgy a neten, még néhány régebbi dev-kithez is nagyon nehéz hozzájutni, az újabbakhoz pedig – mint a PS5 – egyenesen lehetetlen.

Ezért is volt különösen furcsa, hogy ma reggel (aug.5.) egyszer csak a semmiből elkezdtek árulni egyet az eBay-en.

Az eset rendkívül érdekes, mert ugyan nem lehetetlen, hogy felkerüljön egy ilyen autómotorra hajazó fejlesztői csomag, az csupán néhány óráig volt aktív. Az eBay ugyanis a Kotaku szerint ismeretlen okokból töröltette az aukciót. Hogy pontosan mi lehetett ennek az oka, csak találgatni lehet, de többen úgy vélik, hogy a Sony lehetett az indítványozó, ami azonnal felvehette a kapcsolatot az aukciós portállal, és megakadályozták az adás-vételt.

Az aukció egyébként a megtorpedózása pillanatában 12 licit után 2850 eurón, vagyis majdnem 1 millió forinton állt, ami egészen biztosan sokkal több lett volna a végére.

Hogy ki és miért kezdte el árulni a valóban nagyon sokat érő gépet, nem derült ki, mindenesetre nagyon sokat kaszálhatott volna, ha nem szúrják ki időben. Jogos lehet a kérdés, hogy tulajdonképpen mit is lehet kezdeni egy ilyen masinával, de a válasz sokakat le fog lombozni, ugyanis nem túl sok mindent.

Ezeket a modern gépeket már különböző biztonsági programokkal és speciális megoldásokkal is ellátják (sok retro konzollal ellentétben), így a fejlesztőkön kívül sokan nem tudnák használni – nagy eséllyel még a forgalomba hozott játékok lejátszására sem. Legalábbis a PS4 Dev-kitekkel ez a helyzet, ezért valószínű, hogy ezekkel sincs másként. Ezért ezek a fejlesztői konzolok leginkább a gyűjtőket mozgatják, mintsem a valódi játékosokat.

https://leet.hu/termekek/pc/pc-komplett-gepek-konfiguraciok/

×