A sztori mintha ismerős lenne valahonnan, de hát ha a katonai vezetők azt mondják, hogy teljesen biztonságos és nincs mitől félni, akkor biztosan úgy van.

Emlékeztek még arra, amikor maga Stephen Hawking figyelmeztetett, hogy a fejlett mesterséges intelligencia tényleges veszélyt jelenthet az emberiségre? Na és arra, amikor Elon Musk fogalmazott meg hasonló aggályokat? Ha nem, akkor sincsen baj, mert a Pentagon legfrissebb fejlesztésétől garantáltan lever majd a víz.

Csak azért, hogy meglegyen a kellő hangulat, gyorsan emlékezzünk meg a Különvélemény című egészen velőkig ható, és számos társadalmi és morális kérdést boncolgató Tom Cruise filmről. Ha valaki esetleg nem tudná, a film kvázi lényege az volt, hogy a bűnüldöző szervek genetikailag mutálódott, pszichikai, jövőbe látó képességekkel rendelkező emberi „prekogokat” használnak a bűncselekmények felderítésére, még jóval azelőtt, hogy azok megtörténnének.

Ezt nem azért hoztam fel, mert pont tegnap láttam és ennyire mély hatással volt rám, sokkal inkább azért, mert a film által vizionált jövő mától már a jelen, még ha nem is pontosan úgy. 

Glen D. VanHerck, az Észak-Amerikai Légvédelmi Parancsnokság (NORAD) tábornoka múlt héten egy sajtótájékoztatón erősítette meg hivatalosan is a GIDE (Global Information Dominance Experiment) nevű szuperfejlett, több számítógépből álló gépi tanulásos mesterséges intelligenciát, ami elmondása szerint nem percekkel vagy órákkal képes előre megjósolni a lehetséges jövőt, hanem akár napokkal.

Nincs végzet, csak ha bevégzed?

Sokat természetesen nem árultak el a technológiáról, de a működéséről nagy vonalakban megtudhattunk ezt-azt. A mesterséges intelligencia minden különféle egyéb hírszerzési technológiával elérhető információt megvizsgál a világban – a hajók közlekedésének útvonalát, az autók parkolását, különböző rendezvényeket, a közlekedést, de tényleg minden -, illetve változásra utaló nyomokat keres, és ha gyanús aktivitást észlel, azt azonnal műholdképekkel jelzi.

„A rendszer több forrásból szerez információkat, és mindezt egy képernyőre helyezi számunkra, hogy hatékonyabb döntéseket hozhassunk. De maga a rendszer is segít a döntéshozatalban azzal, hogy ajánlásokat és információkat nyújt…”magyarázta Eric Schenck, a New York-i Légi Nemzeti Gárda százados a július 16-án tartott GIDE-rendezvényen.

Ha erről neked is a Skynet ugrik be, akkor bizony nem okollak érte, a Terminátorban is pontosan ez a forgatókönyv zajlott, nagyjából hasonló kommentárokkal. VanHerck ugyanis mintha a filmből idézne, amikor azt mondta, hogy nincs mitől tartani, a GIDE ugyanis nem képes önálló döntéshozatalra, csupán a már meglévő technológiákat használva segíti az emberek munkáját a döntéshozatalban.

„Ma egy reaktív környezetbe kerülünk, mert későn kapjuk meg az adatokat és az információkat. És így túlságosan gyakran a versenytársak lépéseire reagálva végezzük” – mondta VanHerck. „Ebben az esetben pedig valójában lehetővé teszi számunkra, hogy elrettentő hatást gyakoroljunk, ami stabilitást teremt azáltal, hogy hamarabb tudomásunk van arról, hogy valójában mit is tesznek… Nincsenek gépek, amelyek döntéseket hoznak”

Ezzel ugyebár csak akkor lesz probléma, ha majd a gép a döntéshozókat kezdi el manipulálni a célja elérése érdekében – akár a valószínűtlen „öntudatra ébredése” miatt, vagy azért mert valaki azt meghekkelte. Egyik sem lenne egy jó opció.

via –  HVG, CNET, The Drive, Science Alert

https://leet.hu/?s=cyberpunk&post_type=product

×