2024-re ígérik a 3 nanométeres átállást, az AMD mellett az Apple is komoly tényezővé vált.

Úgy tűnik idő előtt szivároghatott ki az Intel roadmapje. Ebben a dokumentumban szokta felvázolni az adott cég, hogy milyen tervekkel számol egy adott időciklusban. A most napvilágra került információk alapján egészen 2025-ig nyomon követhetjük, hogy mire készülnek az Intel mérnökei a cég műhelyében.

Nézzük is az elkövetkezendő 5 év terveit!

Alder Lake (Golden Cove/Gracemont) Q4’21 / Q1’22

  • Ezt a nevet már ismerjük, 2021 végén, 2022 elején érkeznek majd az újdonságok. A várakozások alapján gyengébben fog teljesíteni az AMD/Apple megoldásaihoz képest.

Raptor Lake (Raptor Cove / Gracemont) Q3’22 / Q4’22

  • 10%-kos CPU nyers erő növekedésre számíthatunk, mely akár már méltó ellenfele is lehetne az AMD/Apple processzorainak, de időközben ők is fejlesztenek.

Meteor Lake

Meteor Lake (Redwood Cove / Crestmont) Q2’23

  • Ez az Intel első igazi, chiplet designú fejlesztése majd. Több különböző részegység alkotja majd a kész terméket (külön SOC, GPU részek). Az AMD a Zen 4+/5 termékcsaláddal itt is erősebb lehet, fel kell kötniük a gatyát a kékeknek.

Arrow Lake (Lion Cove / Skymont) Q4’23

  • Maradnak a fenti, több chipből álló designál, akár 8/32 felosztású magokkal is a nagy teljesítményt igénylő feladatokhoz. Az AMD megoldását talán el is verhetik, de az Apple megoldásához képest rosszabb lesz az energiahatékonysága.

Lunar Lake (Lion Cove / Skymont) Q4’24

  • Ez lehet az első 3 nanométeren készült Intel termék, a TSMC gyártósoráról gurulhatnak majd le a processzorok. Itt bizony komoly teljesítménybeli és energiahatékonysági javulásra is számíthatunk, ez lehet az első igazán átütő Intel fejlesztés .

Nova Lake (Panther Cove / Darkmont) 2025

  • Az előzetes információk alapján itt olyan ugrásra kell majd számítanunk, mint annak idején a „Core” architektúra bemutatásakor, 2006-ban. Az Intel egy teljesen új architektúrán dolgozik, az előző generációs Lunar Lake-hez képest(!) is 50%-kos teljesítménynövekedésre számítanak.

Az utolsó fejlesztések jól hangzanak, de azért azt sem szabad elfelejtenünk, hogy közben az AMD/Apple sem fog a babérjain ülni. Kíváncsian várjuk az elkövetkezendő évek csatározásait. 

https://leet.hu/?s=ICESHARK&post_type=product

×