A Steam Hardware & Software felmérése szerint az Nvidia Ampere videókártyák az összes AMD RDNA 2 kártyát megelőzte.

Az AMD legújabb RX 6000-es sorozatú GPU-i nagyon versenyképes teljesítményt nyújthatnak az Nvidia RTX 30-as sorozatú termékeihez képest, és a legjobb grafikus kártyák listáján is több helyet foglalnak el. A Valve legutóbbi Steam Hardware Survey felmérése szerint azonban csak az Nvidia GeForce RTX 3090-nek sikerült az eladásokban megelőznie  az összes Radeon RX 6000-es sorozatú modellt együttvéve. És a 3090 a legkevésbé népszerű (a piaci részesedést tekintve) Amper GPU.

A Valve Steam felmérése jelenleg egyetlen RX 6000-es sorozatú terméket sem sorol fel a videokártyák kategóriájában, mivel bármelyik GPU teljes részesedésének 0,15% felett kell lennie ahhoz, hogy saját sort kapjon. Azonban, ahogy a Reddit felhasználó @zyck_titan felfedezte, a Valve mégis felsorolja az RDNA 2 kártyákat a Steam Survey-ben, ha megnézzük a DX10/11/12 Systems oldalt.

Mivel rengeteg régi GPU van, amelyeknek még mindig sikerül felbukkanniuk a teljes videokártya-listán, a GPU-kat csak az újabb DX12-es vagy jobb ajánlatokra korlátozva Zyck felfedezte, hogy a legtöbb GPU nagyjából kétszeres piaci részesedést mutat. Más szóval, úgy tűnik, hogy a Steam által vizsgált PC-k körülbelül fele DX10 előtti hardvert és illesztőprogramokat használ. Mivel minket leginkább az újabb hardverek érdekelnek, az API oldal hasznos adatokkal szolgál arról, hogy az AMD és az Nvidia legújabb architektúrái és GPU-i hogyan viszonyulnak egymáshoz.

Az AMD rajongók számára a számok elkeserítők. Az összes eddig felsorolt kártya, vagyis az RX 6700 XT, az RX 6800, az RX 6800 XT és az RX 6900 XT együttes piaci részesedése alacsonyabb, mint csak az RTX 3090-é.

Az Nvidia legkevésbé népszerű játék GPU-jából (az extrém árazás miatt) a jelek szerint még mindig több darabot adtak el, mint az AMD teljes RDNA 2 termékcsaládjából.

RTX 3090

Ám ez még változhat!

Az újabb GPU-k, mint az RTX 3070 Ti és az RTX 3080 Ti még nem jelentek meg a felmérésen, és természetesen az AMD hamarosan megjelenő RX 6600 XT-je sem. Általában néhány hónapba telik, mire a kártyák elfogadható mennyiségben megjelennek. Adjunk nekik egy kis időt, és valószínűleg az Nvidia részesedése még tovább fog nőni, hacsak az AMD nem tud javítani a kínálatán.

Március óta kicsit javultak a dolgok. Akkoriban az RTX 30-as sorozatú GPU-k közel 20:1 arányban adták el az RX 6000-es sorozatú kártyákat. Az RX 6700 XT június-júliusi érkezése – az AMD legnépszerűbb RDNA 2 kártyája – jelentősen növelte az AMD piaci részesedését, így az Nvidia előnye 11:1-re csökkent. De ez még mindig hatalmas előny az Nvidia számára.

RX 6700 XT

Valószínűleg az ellátási problémák elsősorban az AMD szilíciumpartnerétől, a TSMC-től erednek. Amely az AMD chipjeihez az összes wafert biztosítja, és már közel egy éve túlterhelt a megrendelésekkel. Eljutottunk arra a pontra, hogy az AMD nem tud több chipet rendelni a TSMC-nél felhalmozódó hátralékos rendelések miatt.

Az Nvidia ezzel szemben az RTX 30-as sorozat és az Ampere architektúra indulása óta a TSMC-ről a Samsungra váltott elsődleges szilíciumforrásként. A Samsungnak kevesebb ügyfele van, mint a TSMC-nek, így nagyobb kapacitással rendelkezik az Nvidia megrendeléseinek teljesítésére.

Azonban Valve soha nem adott ki egyértelmű részleteket arról, hogyan gyűjti a Steam Hardware Survey statisztikáit. Emellett a Steam nyilvánvalóan nem követi nyomon azokat a GPU-kat, amelyek Ethereum-bányászok kezébe kerültek.

https://leet.hu/termekek/pc/pc-komplett-gepek-konfiguraciok/

×