Ahogyan minden hónapban, úgy augusztusra fordulván is átnyálaztuk magunkat a magyar Twitch streamerek júliusi teljesítményén.

A legmozgalmasabb nyári hónapban a legtöbben kiélvezték a korlátozások feloldásával szinte hirtelen jött szabadságot, és többen a strandokon, a Balatonon, vagy valahol máshol süttették a hasukat, ami az elmúlt másfél éves időszak árnyékában abszolút érthető. Remélem is, hogy mindenki számára jól telik a nyár, a magyar Twitch streamerek ugyanis a jó idő ellenére sem lankadnak, és júliusban is komoly munkát tudhatnak maguk mögött – ahogyan a mindig kíváncsi nézőik is.

Júliusban például a három legtöbbet nézett csatornán több mint 441 ezer órányi megtekintést számoltam össze, ami 18.389 napot, vagyis 50 évet jelent összesen.

Ez azért gombóc fagyiból is sok egy kicsit, nem hogy nézettségből – és bizony ez csak az első három csatorna adatai alapján alakult így. E mentén gyorsan továbbhaladván azt is láthatjuk, hogy a három legtöbbet élőzött csatorna 795 munkaórán keresztül szórakoztatta a nézőit, ami önmagában is elképesztő munkamorálról tanúskodik. Ha viszont összevetjük egy átlagos napi 8 órás munkával, ami három főre osztva-szorozva havi 480 órára jönne ki (túlóra nélkül), akkor rájöhetünk, hogy a három workaholic streamer valóban nagyon kitett magáért.

 De mindezeken túl is lesznek érdekességek a július havi mustrában, szóval nem is húzom tovább az időt!

A statisztikákat a SullyGnome és a TwitchTracker segítségével állítottuk össze.

A legtöbbet streamelt csatornák

Az előző (és az azt megelőző) havi number 1 munkamániásunk, The Old Lady ezúttal kicsit lazábbra vette, így júliusban 300+ óra helyett „csak” 235 órát streamelt, ami az aktuális lista 6. helyére volt elég. Mondjuk még így is többet dolgozott, mint nagyon sokan mások, meg hát az előző hónapok során mutatott brutális teljesítménye után rá is fér egy kis levegő.

Az első helyre ezúttal Mirageeputo_ került, aki összesen 275 órán keresztül volt élő adásban júliusban, és ezidáig nem nagyon lehetett hozzá szerencsénk.

Őt szorosan követi a film_mania, ami minden bizonnyal jogvédett tartalmakat streamelt 267 órán keresztül – ezért nagy eséllyel vele augusztusban már nem fogunk találkozni, bár a cikk írásakor még elérhető a csatorna. Harmadik helyre 253 órával applebr1nger került, aki hónapról hónapra jobb eredményeket ér el.

A lista további szereplői, dexexe21, Konti1337, balukahh23, Sp1riT1337, ceee, és cptgreenbeard is egészen remek és példás munkát fektettek a csatornájuk építésébe, hiszen mind-mind 200+ órákat dolgoztak az élőik során. Csak így tovább srácok!

Legtöbb megtekintésű csatornák

A legtöbbet nézett csatornák listáján a legnagyobbakat találjuk – ez szinte minden hónapban így van. ami sokak számára különös lehet, hogy júliusban KriszhAdvice-t hiába keressük, nem fogjuk a listán találni, aki már az előző hónapban kevesebbet szerepelt.

Az élen ezúttal is – ahogyan rendre mindig – a TheVR-t találjuk, ami nem is csoda, hiszen Magyarország legnagyobb videojátékos streamer és tartalomgyártó csatornája az övék. Nagyon nem is kell bemutatni a srácokat senkinek, akik a júliusi költözésük ellenére is 207 ezer havi megtekintéssel ülnek az 1. helyen.

Másodiknak Suri és nézői értek fel, akik összesen 132 órán keresztül nézték a fiatal streamert. Harmadiknak pedig Ruben köszön be, épp egy hajszálnyival AdamKissAK előtt – előbbi 106 órányi megtekintéssel, míg utóbbi 104 ezerrel büszkélkedhet.

Ami érdekes lehet, hogy Mirageeputo_ ide is be tudott érni, méghozzá Nessaj mögött, megelőzve TsBlackii-t. Ami pedig kifejezetten örvendetes, hogy Vizicsacsi újra itt van közöttünk, méghozzá 92,3 ezer órás összenézettséggel.

Kit néztek a legtöbben egyszerre?

A másik kategóriában, az egy időben legtöbb nézővel büszkélkedő csatornák júliusi listáján is inkább a nagyokkal találkozunk.

Az első természetesen itt is a TheVR-os srácok lesznek, akiknek a július 26-i Happy Hour adását több mint 6300-an nézték egyszerre. Ennek az adásnak az apropója az új helyszín volt, ahová a srácok költöztek, aminek egyébként már az első „alfa” roomtour-ja is megtekinthető.

A második csatorna, amire nagyon kíváncsiak voltak a magyar nézők, a Rainbow6HU volt, akinek július 27-i élője alatt gyűltek össze szép számban. Ekkor átlagosan több mint 1700-an nézték, egy időben pedig +- 3471-en voltak kíváncsiak az R6-ra. Harmadiknak pedig Nessaj integet be, nem sokkal lemaradva az R6HU mögött 3359 egyidejű nézősereggel, ami július 26-án, egy fülledt hétfői napon a 2021-es Forma 1 streamje alatt csődült össze.

Természetesen az utánuk következő streamerek sem panaszkodhatnak, főleg nem Vizicsacsi, akire egyszerre több mint 2600-an kapcsoltak, de Ghost4Rider és cristijAn is egészen jó napon lehettek túl, amikor is 1400+ néző volt kíváncsi arra, hogy mivel játszanak éppen.

Kinek volt a legtöbb nézője átlagosan?

Szerény véleményem szerint a havi átlagos nézőszám az, ami nagyjából egy korrekt képet fest a Twitch magyar erőviszonyairól, hiszen ez mutatja, hogy ténylegesen hány nézőt mozgatnak a tartalomgyártól – streameljenek egyébként bármennyit is 1-től 400 óráig.

Ezért talán nem olyan meglepő, hogy itt is a TheVR áll a legmagasabb ponton, akikre júliusban több mint 2600-an néztek átlagosan.

Másodiknak Kriszh megüresedett helyére Suri érhetett be, aki hónapról hónapra bizonyítja a helyét a legnagyobbak között. Rá átlagosan 1560-an voltak kíváncsiak, ami éppen csak elég volt, hogy bevágjon az 1526 átlagos nézővel büszkélkedő Vizicsacsi elé.

Utánuk határozottan Nessaj következik 1472 nézővel, akit egyre fentebb találunk a havi listákon, őt pedig általában Eazykee szokott követni (néha megelőzni), ez pedig júliusban sem volt máshogy. A lista 10. helyén Pinxy áll, átlagosan 653 nézővel, ő egyébként htmL-t váltotta előző hónapról.

Kókuszcsoport előző hónaphoz képest kevesebb átlag nézővel számolhatott, bár az is igaz, hogy júliusban fele annyit élőzött, mint júniusban – így talán ez a szám még jobb eredménynek tudható be. Eggyel feljebb Pamkutyáékat találjuk, majd Ruben és AdamKissAK következik a 7. és 6. helyen.

Ki tett szert a legtöbb új követőre?

Az új követők számának megvizsgálásakor kicsit megfordul a dolog, és az élen általában kisebb, kezdő csatornákat találunk. Ez nyilván érthető, hiszen a nagyobb csatornákat egyre kevesebben követik, hiszen akihez szólnak már javarészt eljutottak, míg az újabb arcok csak most kezdik megtalálni a közönségüket.

Ennek rendje és módja szerint az első három helyen csupa „ismeretlen” név szerepel (nyilván vannak bőven, akik tudnak róluk), mint például Sweet – aki már évek óta streamel, Tomgardens – akivel nagyon ritkán találkozhatunk és közel annyi követője van, mint amennyit a hónapban szerzett – sőt a csatornájára vándorolva már annyi sem, és GGwolfi – aki ugyan új arc, és látszólag egészen sokan kíváncsiak rá, de nagyon úgy tűnik, hogy Tomhoz hasonlóan őt sem kerülték el az anomáliák…

A képen a szürkével szedett rész mutatja az új követőket, jobbra mellette láthatjuk a teljes követőszámot.

Ha pedig anomália, a fentieken túl is volt még belőle bőven, ugyanis volt még (minimum) három olyan csatorna, ami különös módon pár órás stream után több ezer követővel gyarapodtak. Ilyen volt danaa___, balazsvokcs1, és 1986barkacs1986. Ezek a profilok egyértelműen nem köthető tartalomgyártókhoz, így nem linkelem őket, mindenesetre az új bekövetések száma egészen érdekesen alakult náluk.

Érdemes megjegyezni, hogy a követők és a nézőszám növeléséhez a botok használatát a Twitch szigorúan tiltással bünteti – ezért számos kisebb és nagyobb csatorna is küzd vele. Ha bárhol tapasztaltok hasonlót nézőként – de, tartalomgyártóként főleg -, akkor azt érdemes mielőbb jelenteni.

Az alábbi képen a piros vonaltól jobbra az új követők számát, balra az összes követőszámot láthatjuk.

Milyen  játékokkal játszott a dobogó?

1. Első helyre vétek volna nem a TheVR-t rakni, hiszen ebben a hónapban különösen nagy változáson mentek és mennek keresztül. Mindennek ellenére sem álltak le a tartalomgyártással, és gőzerővel nyomják tovább és tovább. A srácok júliusban olyan címekkel nyomták, mint a kultklasszikus Return to Castle Wolfenstein, a Duke Nukem 3D, de pörgött még a Tribes of Midgard, a Judgement és a Chernobylite is.

2. Július második legeredményesebb Twitch streamere egyértelműen és megérdemelten, de megosztottan Suri és Vizicsacsi kerülnek. Előbbi hosszas és kemény munkája eredményeként köszönheti a sikerét, míg utóbbi hosszas „kihagyás” után szinte rögtön berobbant a toplistákba. Vizicscsit nem nagyon kell bemutatni, de azért érdemes lehet néhányaknak leírni, hogy ideje 99,9 százalékában a League of Legends-et pörgette. Ezzel szemben Surinál a GTAV futott, de mellette játszott még a CS:GO-val és a Fifával is.

3. A dobogó aljára pedig a múlt havi mulasztásom után Nessaj kerül, aki a szülői teendői mellett is egyre feljebb és feljebb küzdi magát a Twitchen. Emberpingvinünk nagyon sokat játszott júliusban a Dying Lighttal, de mint fentebb kiderült a F1 2021-ben is füstöltette a kerekeket, de elindult nála adásban az Alien: Isolation, az R6: Siege és a Tribes of Midgard is.

Nos, így alakultak júliusban a Twitch magyar számai, ha pedig érdekel, hogy milyen volt ehhez képest június, akkor érdemes lehet elolvasnod a múlt havi cikket. Ha pedig a feltörekvő és/vagy a kevésbé ismert streamerekre is kíváncsi vagy, nem kell sokat várnod a júliusi cikkre sem, addig viszont – IDE BÖKVE – megnézheted, hogy júniusban kiket ajánlottam.

Képek: TheVR, LeetEsports

https://leet.hu/termekek/tarsasjatekok/

×