Bármennyire is furcsa, több amerikai államban is betiltják a túl erős PC-konfigurációk értékesítését a gyártók és kereskedők számára.

Talán senki számára nem meglepő, hogy az utóbbi időszakban igen nehéz például videokártyához jutni, ám úgy tűnik, Amerika egy-egy államában igen nehéz lesz egyáltalán PC-hez jutni, főleg ha valaki erős konfigot szeretne. Nemrég ugyanis új törvény született, ami szabályozza a energiafogyasztást. Ez azt jelenti, hogy hat államban erős PC-hez jutni gyakorlatilag lehetetlen lesz.

Hat amerikai államban nem vehetsz előre felépített gigaerős PC-t.

A szóban forgó energiaügyi előírásokat valójában 2016-ban fogadták el, néhány friss módosítást pedig a következő hónapokban fokozatosan vezetnek be. Az előírások nem az előre összeállított és eladott PC-k teljesítményét szabályozzák, hanem azok energiafogyasztását. Környezetvédelmi okokból nem lehet több az energiaigénye egy gépnek, mint 75 kWh/év.

A törvény értelmében tehát a gyártók és kereskedők nem árulhatnak olyan előre összeállított PC-t, mely meghaladja ezt az évi energiafogyasztást.

Nemrég a Dell is bejelentette, hogy emiatt nem tud Aurora gépeket szállítani Kaliforniába, Colorado, Hawaii, Oregon, Vermont és Washington államba.

Minden olyan megrendelés törlésre kerül, amely ezen államokból érkezett.

A Dell azonban csak az első gyártó, amely az új korlátozások miatt törli a megrendeléseket, valószínűleg hamarosan több gyártó is bejelentést tesz. A törvény értelmében ugyanis ennél nagyobb fogyasztású PC-t illegális lesz árulni az emberek számára.

Érdekesség, hogy akár egy Ryzen 5800-ból és GeForce RTX 3060 Ti-ből összeállított konfiguráció is túllépheti a megengedett fogyasztást.

Mindez azt jelenti, hogy aki ezekben az államokban él, sajnos kénytelen lesz valamivel gyengébb PC-vel beérni, hacsak nem tud maga mókolni a fogyasztás-beállításaival. Persze arra is van opció, hogy valaki átruccan egy másik államba erős gépet venni, ráadásul a konzolokra a szabályozás nem vonatkozik. Szóval lehetőség akad bőven.

Te mit szólnál, ha nálunk is ilyen szabályozást vezetnének be?

Borítókép: Linus Tech, Forrás: Gizmodo

https://leet.hu/termekek/pc/pc-komplett-gepek-konfiguraciok/

×