Nem csak az RTX 3090 modelleket, hanem alsóbb kategóriás AMD kártyákat is érint a dolog, ráadásul nem csak New World közben.

Az elmúlt napokban attól volt hangos a tech sajtó, hogy a New World több 3090-es kártyát is megölt a zárt béta alatt. Először a fejlesztők el sem akarták ismerni szerepüket a dologban, aztán pár óra alatt mégis csak kiadtak egy hotfixet, mellyel már papíron orvosolták a problémát. A bonyodalom ott kezdődik, hogy nagy eséllyel nem csak az RTX 3090 kártyák estek, eshetnek áldozatul a dolognak és nem csak a New World alatt. Összefüggő hibajelenségről beszélhetünk, több jelenség együttes jelenléte ölheti meg a videókártyákat.

Az már július 22-én kiderült, hogy a 3090 kártyák mellett, az Nvidia részről például 3080 Ti-ok is esnek ki a sorból. Az AMD oldaláról sem tökéletes a dolog, hiszen az új generációs 6XXX VGA-k mellett régebbi, akár RX500-as szériából való GPU-k is hullani kezdtek a New World alatt.

A hibás EVGA vezérlő

Úgy tűnik az elhullott kártyák jelentős része az EVGA gyártósoráról került ki, RX 590-et azonban nem gyártottak, így az további kutakodásra adhat okot. Ráadásul egy olyan hiba következtében, melyről több felhasználó is tudott korábban, illetve jelezték a dolgot a gyártónak is. Valami nem stimmel az EVGA kártyák ventilátorvezérlőjével és hajlamos néha teljesen megborulni. 50-70-es FPS értékeknél még kiváló értékeket olvashatunk le GPU-Z-ben, de már a 100-as határt elhagyva is elképesztő adatokat (200 ezer RPM) jelent az első ventilátor.

Az is kiderült, hogy a manuálisan beállított ventilátorsebesség értékeket is ignorálja ilyenkor a kártya, így az sem lehet megoldás erre a jelenségre.

Nem csak a New World

Az is hamar kiderült, hogy nem egyedi problémáról beszélhetünk, nem csak a New World alatt fordul elő a hibajelenség. Az igorslab.de csapatának például az Anno 1800 alatt is sikerült reprodukálni a bugot, ráadásul már 60FPS-re lockolva is. Ez persze nem volt egyenlő a kártyák gyilkolásával, de érdekes megfigyelés volt, hogy más játékoknál és alacsonyabb FPS értékeken is előfordulhat a dolog.

Mit tehetünk?

Ahogy említettük a teljesen pontos mechanizmus nem ismert, de német csapat állítása alapján az EVGA kártyák biztosan érintettek a dologban. Gyakorlatilag bármelyik modellben belefuthatunk a jelen állás szerint a 3090-től kezdve egészen az RX500-as szériáig. Az jó kérdés, hogy más gyártóknál előfordulhat-e, de nem zárhatjuk még ki a lehetőséget az RX 590 miatt, illetve a New World zárt béta alatt futott, leginkább modern gépeken. Jobb félni, mint megijedni, így pár dolgot azért tehetünk a hiba mérséklése, megelőzése érdekében. A német brigád a power limit lecsökkentését és az FPS szám korlátozását javasolja.

  • Power limit csökkentése

Power Limit (%) – Húzzuk le minél lejjebb

Ehhez nem kell mást tennünk, mint letölteni és feltelepíteni az MSI Afterburner nevű programot, majd a Power Limit csúszkát lehúzni amíg csak tudjuk. Így csökkeni fog videókártyánk energiaéhsége és teljesítménye is, de kevesebb eséllyel hal be egy-egy New World vagy Anno 1800 (és még megannyi ismeretlen játék) session alatt.

  • FPS korlátozása 

Framerate limit – Ide írjuk be a kívánt értéket

Erre több lehetőségünk is van. Szinte minden játékban bekapcsolhatjuk a V-sync opciót, így a monitorunk képfrissítésének megfelelő FPS számig limitáljuk a dolgot. Több játékban külön értéket is megadhatunk limitre, a v-sync beállítása nélkül is. Ha minden kötél szakad és ezek az opciók nem elérhetőek, akkor az MSI Afterburner mellé automatikusan feltelepült RivaTuner alkalmazásban manuálisan megadhatunk egy értéket a „Framerate limit” szekcióban.

Forrás: igorslab

A fenti óvintézkedések főképp az EVGA kártyáknál és New World/Anno 1800 közben javasoltak, de amíg teljesen nem tisztul ki a kép, addig a biztonság kedvéért más esetekben is alkalmazhatóak. 

https://leet.hu/termekek/pc/pc-komplett-gepek-konfiguraciok/

×