A Samsung után a magyar piacra éppen csak belépő Oppo is vázolta a 6G-s terveit, ami ha hihetünk az ígéreteknek, teljesen megváltoztatja majd az életünket.

A technológia rohamosan, pontosabban exponenciálisan fejlődik, vagyis egyre gyorsabban érünk el egyre nagyobb technológiai szintet. Mindez a gyakorlatban annyit jelent, hogy egyre jobb és fejlettebb eszközökkel leszünk körülvéve, egyre jobb és szélesebb körű lehetőségeink lesznek egy-egy feladat megoldásához – kezdve akár a kommunikációval.

E tekintetben tulajdonképen nem is olyan meglepő, hogy már az 5G-s technológia tényleges elterjedése előtt a 6G-ről beszélhetünk, amely fejlesztésében a Magyarországon július eleje óta jelen lévő kínai Oppo mobilgyártó cég is aktívan szerepet kíván vállalni.

A vállalat kutatója, Henry Tang szerint a 6G hálózatok szabványosítása 2025-re várható, de kereskedelmi forgalomba csak 2035. körül kerülhet.

Az Oppo napokban közzétett előrejelző tanulmánya (fehér könyv) szerint a 6G nem csupán sebességében lesz sokszorosan az 5G előtt, de sokkal meghatározóbb szerepe lesz a mesterséges intelligenciák – hétköznapi -felhasználásában is. A közzétett anyag szerint ezt az öntanuló és autonóm AI-ok és algoritmusok összeköttetésében kell keresnünk.

Például egy 6G-vel felszerelkezett önvezető autó rendszere képes lenne automatikusan kiválasztani a napszakhoz, időjáráshoz és környezeti viszonyokhoz legmegfelelőbb algoritmust és kommunikációs kapcsolatot – vagy akár menet közben megváltoztatni azt.

A 6G hálózat nagyon egyszerűen a már meglévő „két dimenziós” modellre (User Plane és Control Plane) húzna fel egy ún. AI Function Plane-t, ami ezáltal egy AI-Cube-ot, vagyis egy mesterséges intelligencia által irányított rendszert hozna létre. Az így keletkezett új hálózat pedig képes lenne önmaga optimalizálni, elosztani az erőforrásokat, dinamikusan irányítani.

Az Oppo szakemberei szerint a 6G-s technológia alapjaiban változtatja majd meg a mesterséges intelligencia felhasználását, hiszen az új hálózattal már olyan nagyméretű algoritmusok is használhatóak lesznek, melyeket a jelenlegi eszközök a korlátaikból adóan nem képesek működtetni.

via – HVG

https://leet.hu/termek/steelseries-apex-3-rgb-ip38-gamer-billentyuzet-64810/

×