Íme a Föld legnagyobb ismert NES-FamiCom játékgyűjteménye, amiben olyan kincsek is lapulnak, amikről soha nem is hallhattunk.

A videojátékok gyűjtése egy egészen jó, szórakoztató és mindenekelőtt költséges dolog tud lenni – mondom ezt tapasztalatból. Korábban jómagam is halmoztam az Xbox 360-as, Nintendo 64, és PlayStation 1-2 játékokat, amikből pár évvel ezelőttig sikerült is jó pár tucatot összeszedni, szóval nagyjából tudom, hogy némely régebbi játékhoz milyen nehéz hozzájutni, főleg, ha egy-egy ritkább darabról van szó.

Többek között ezért is tudott lenyűgözni a Sora News 24 által kiszúrt egészen elképesztő, és minden bizonnyal egyedülálló gyűjtemény, amit a tulajdonosa osztott meg Twitteren. A Corner_mask felhasználónevű japán gyűjtő a FamiCom gépekre megjelent játékokra szorítkozott, amit errefelé leginkább Nintendo Entertainment System-ként ismernek.

A legendás 8-bites konzol eredetileg 1983-ban jelent meg, először csak Japánban, az élettartamát pedig igen nehéz lenne pontosan meghatározni. A konzol ugyanis olyan népszerű volt, hogy még 1995-ben is adtak el belőle új darabokat, sőt, hivatalosan a globálisan forgalmazásával csak 2003-ban álltak le, és a Nintendo 2007. októberéig még javíttatta is őket. Népszerű volt na!

Nyilván játék is volt rá dögivel, melyek hivatalosan licencelt számát nagyjából 700-800 darab közé lövik be, amelybe nincsen beleszámolva a speciális és a „hivatalosan nem” támogatott ROM-ok. Ezért akár nagyságrendekkel lehet ennél sokkal több, pontosan számot talán még a legnagyobb gyűjtők sem tudnának mondani.

Kivéve Corner_maskot, aki elmondása szerint 1053 NES játékot gyűjtött össze, méghozzá mindegyiket eredeti dobozával és leírásával. Mindez „csak” 10 évébe telt.

Kép

Kép

Kép

Kép

Ez már önmagában is egy elképesztő dolog, ha pedig figyelembe vesszük, hogy hivatalosan ennél kevesebb játék jelent meg a Nintendo legendás konzoljára, akkor rájöhetünk, hogy tulajdonképpen tényleg nem lehet ehhez fogható a világon. Corner_mask valóban minden létező kazettát megszerzett, és egyiken sem spórolt. Van olyan darab, amelyikért 200.000 japán yent fizetett, vagyis nagyjából 530.000 forintot – ez egyébként a Battle Rush: Build Up Robot Tournament volt, amiről minden bizonnyal egyetlen olvasó sem hallott.

Elmondása szerint e teljes NES gyűjteménye körülbelül 3 millió yent, nagyjából 8 millió forintot ér összesen.

A gyűjtőnek egyébként emellett még egy 99%-os Game Boy játékgyűjteménye is van, most pedig azt tervezi, hogy a jól megérdemelt pihenése után nekiáll összeszedni az összes „ginbako”, vagyis az „ezüstdobozos” speciális FamiCom-játékok másolatait. Ha ezzel megvan a következő a FamiCom Disk System-gyűjtemény felállítása lesz, amire csak annyit tudok mondani, hogy „szerezd meg hát mind”!

https://leet.hu/?s=cyberpunk&post_type=product

×