Úgy tűnik, hogy nem csak az ember, de még a legmodernebb robotok is hajlamosak hibázni – jelen esetben megbénítva egy nagyobb áruház egy részét.

Az angliai Octado a világ egyik legmodernebb online szupermarkete, amely tulajdonképpen hasonlóan működik, mint a hazánkban is ismeretes online kereskedelmi láncok házhoz szállítós megoldása. Vagyis egyszerűen csak fel kell menni az oldalra, bepakolni a virtuális kosárba a sört, a kenyeret, a felvágottat és a zöldségeket-gyümölcsöket, majd azt szépen összeválogatják nekünk, amivel kicsit később a futár csenget, nekünk pedig csak át kell vennünk.

Az Octado azonban annyiban különbözik az itt ismert rendszertől, hogy mindent, amit rendelünk, azt kis droidok szedik nekünk össze egy kaptár szerű raktárból. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a „padlózat” négyzet alakú lyukakra van osztva, amiket feltöltenek különböző áruval, és ezek fölött cikáznak 14 km/h sebességgel a kis robotok, meg-megállva egy fölött, melyekből elveszik azt, ami éppen szerepel a bevásárlólistájukon.

Az Octado délkelet-londoni raktára viszont nagy. Nagyon nagy. Pontosabban óriási, amiben körülbelül 3000 robot serénykedik, sokszor szó szerint egy hajszálnyira, az utolsó pillanatban kikerülve egymást. Ilyen helyzetekben pedig szinte elkerülhetetlenek a balesetek.

A napokban például 3 droid karambolozott, ami miatt nem csak az intézet megrendelésüket bukták, de még egy kisebb raktártüzet is sikerült összehozniuk.

 

A tüzet szerencsére el tudták oltani, de a vállalat jelentése szerint legalább egy hétig tart rendbe hozni a keletkezett kárt. Érdekes, hogy a CNN hónapokkal ezelőtt „megjósolta” a hibát a cikkükben, amiben tulajdonképpen azon csodálkoztak, hogy eddig nem történt még hasonló eset.

A robotok ugyanis egymástól mindösszesen 5 milliméterre haladnak el egymástól, így elég egyetlen apró hiba az algoritmusban, hogy akár az áruház nagyobb szeglete is lebénuljon. Mondjuk ezen elég jól elvirul még Alex Harvey, az Ocado Technology fejlett technológiáért felelős vezetője is, aki elárulta, hogy sokszor csak „csirkés játékoknak” hívják a robotokat, mert mindig az utolsó pillanatban térnek ki egymás útjából.

Te rábíznád a rendelésed összekészítését egy ilyen robotra, vagy jobb az, ha egy élő személy csinálja?

via – Engadget, CNN

https://leet.hu/?s=cyberpunk&post_type=product

×