Egy rendkívül előremutató kezdeményezés, az OncoVR, a virtuális valósággal színesíti a daganatos gyerekek kórházban töltött napjait.

A virtuális valóság fejesek lehetséges felhasználási módja nem áll meg a játéknál, ugyanis egyre többen használják akár építészethez, lakberendezéshez, virtuális túrákhoz, művészeti kiállításokhoz, de – az AR mellett – orvosi és pszichológiai célokra is használják.

Ez utóbbiban egy rendkívüli magyar kezdeményezés, az OncoVR is lát fantáziát, aminek tagjai elhatározták, hogy a virtuális valóság segítségével elviselhetőbbé teszik a kórházban hosszú ideig kezelés alatt álló gyermekek napjait. A kezdeményezést – ami egyben egy kutatás is – 2017-ben indította az akkor még negyedéves orvostanhallgató és a technológiáért érdeklődő dr. Erdős Sándor, aki azóta budapesti, pécsi és győri kórházakban honosította meg a VR eszközökkel való terápiás munkát.

Akkoriban a virtuális valóság-téma éppen lecsengőben volt, de bennem nagyon megmaradt egy ezzel kapcsolatos videó. Abban egy gyermek kötéscseréjét lehetett végignézni – ez egy elég fájdalmas procedúra – és közben virtuális valóság szemüveget viselt. Gyakorlatilag az látszódott, hogy a gyermek egy kanyonban hóembereket dobál hógolyóval, és közben alig érzi, hogy mi történik vele a való világban. Megláttam benne a potenciált, és ekkor határoztam el, hogy szeretnék ezzel a témával itthon foglalkozni.” – nyilatkozta egy interjújában a FotelDoki portálnak dr. Erdős Sándor.

Mivel a daganatos gyerekek kezelése sajnos nagyon sok ideig is eltarthat, sokszor akár évekig, az OncoVR csapata a VR-al és a játékokkal szeretné mentálisan elviselhetővé tenni ezt az időszakot. Emiatt természetesen pszichológusok bevonásával dolgoznak a módszeren, akik segítségével – illetve a gyerekekével – készítettek egy saját játékot is, amiben szimbolikusan egy kis szigetet kell megvédeni a gonosz sejtektől.

A visszajelzések eddig egészen biztatóak, a cél pedig az, hogy szélesebb körben is beépítsék a pszichológiai módszertanok – a zeneterápia, a meseterápia – közé a VR-terápiát is.

Dr. Erdős Sándort, úgy pedig az OncoVR-t Magyarósi Csaba is meglátogatta, aki egy videójában beszélget egy kicsit az ötletgazdával, illetve egy pár képsor erejére megmutatja a terápiás játékot is:

Az OncoVR munkáját támogatni is lehet, egyszeri és állandó összeggel, de szívesen fogadnak VR-fejeseket is – erről az oldalukon találsz további információkat – amit innen érsz el.

Képek: Hatásreklám, OncoVR

https://leet.hu/?s=glorious&post_type=product

×