Elkészült az első olyan agyimplantátum, ami az agyi aktivitás alapján felismeri a szavakat, és képes belőlük értelmes mondatokat alkotni.

Az agyba ültethető implantátumok terén egyre másra érnek el óriási tudományos áttöréseket. Elon Musk például legutóbb azt bizonygatta, hogy a Neuralink nevű vállalata már ott tart a fejlesztésben, hogy a tesztalanyként szolgáló majom csak az agyát használva képes egy pong-szerű játékkal játszani.

Mindeközben a stanfordi egyetemen már odáig jutottak, hogy csak az írásra gondolva megjelennek az írott betűk a képernyőn, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem kutatói viszont még ennél is sokkal tovább jutottak. Ők ugyanis egy olyan implantátumot fejlesztettek,

ami kizárólag agyi aktivitások alapján képes komplett szavakat és mondatokat alkotni.

A teszteket egy 30-as évei végén járó férfin végezték (a személyazonossága titkolása miatt BRAVO1), aki még tízéves korában kapott agytörzsi stroke-ot, aminek következtében nem csak lebénult, de a beszédkészségét is elveszítette. Az implantátum beültetése előtt úgy tudott kommunikálni, hogy a sapkájára erősítettek egy mutatót, amivel rá tud bökni az előtte lévő érintőképernyőn feltűnő betűkre.

A kutatók a kísérletet egy műtéttel kezdték meg, amely során BRAVO1 agyának arra a részébe ültettek nagy sűrűségű elektródasor, ahol a beszédmotoros kéregállománya található. Ezután a fején lévő porton keresztül egy számítógépre csatlakoztatták, majd megkezdődtek az agyi aktivitást célzó vizsgálatok. Itt előbb egyszerű szavakat mondattak ki vele, mint például a víz, jó-rossz, család stb.

Ezek alapján pedig összeállítottak egy szókincs-bázist, ami segítségével BRAVO1 már különböző rövid mondatokat is képes volt alkotni.

 

A rendszer azonban még lassú, és többször hibázik. Például, ha a percenkénti 15 szó felismerésével 74%-os pontossággal dolgozik, ami nagyjából annyit tesz, hogy 10 szóból 2-3 szót hibásan azonosít. A kutatást végző csapat most a rendszer sebességén és szókincsén dolgozik, hogy ezzel javítsanak az arányokon, amivel ha sikerrel járnak tulajdonképpen egy óriási lehetőséget adnak azoknak az emberek számára, akik BRAVO1-hez hasonló bénulásban élnek.

via – TNW

https://leet.hu/?s=glorious&post_type=product

×