A Valve a legnagyobb semmiből rántott elő egy egészen elképesztőt, és a pletykákat megerősítve bejelentették a Steames kézikonzolt. Bemutatkozik a Steam Deck!

Egészen őrületes hírt robbantott a Valve, konkrétan teljesen alátámasztva a Steam Pal-nak nevezett Switch-féle kézikonzolról szőtt mezeinek tűnő pletykákat. Hivatalosan is bejelentették a kézikonzolt, a Steam Decket, ami már idén meg is jelenik!

Ismerjétek meg a Nintendo Switch OLED kihívóját, íme a Steam Deck:

A hordozható konzolban egy AMD APU duruzsol, ami egy négymagos Zen 2 CPU-t tartalmaz nyolc szállal és 8 számítási egységnyi AMD RDNA 2 videokártyával, 16 GB LPDDR5 RAM mellett. Három különböző típusú háttértár közül lehet választani: egy 64 GB eMMC, egy 256 GB NVMe SSD, és egy 512 GB nagy sebességű NVME SSD közül. A már meglévő tárhelyet nagysebességű microSD kártyákkal még tovább bővíthetjük, ha úgy akarjuk.

Mint a fenti képen is látható, a Steam Deck kézikonzolhoz mérten egészen kiváló irányítási lehetőségekkel van felvértezve. A kötelező jellegű dupla analóg, D-pad, ABXY, és a hátsó négy gombon-ravaszon túl találunk rajta dupla trackpadot, érintőképernyőt,egy dedikált Steam és Gyors elérés gombot, és négy hátsó plusz billentyűt – R4-5 és L4-5. De akad még rajta fizikai hangerőszabályzó, dupla mikrofon és nyilván hangszóró, egy USB-C a töltésért, és egy Jack-csatlakozó is.

Az operációs rendszer Linuxon alapuló, de jócskán átszabott, kézikonzolra tervezett SteamOS lesz, ami elméletileg több külsős programot támogat majd. Lehet rajta böngészni, csatlakoztathatunk hozzá egeret és billentyűzetet, de még nagyobb képernyőre és/vagy monitorra is át tudjuk majd dobni a képét, köszönhetően a mellé járó dokkolónak.

A legeslegjobb viszont az, hogy más áruházakat, mint az Epic Games Store és a GOG is telepíthető lesz rá, sőt, még a legtöbb játékstreaming szolgáltatásra is alkalmas (helló Game Pass!).

Ami az akkumulátort illeti, a Valve azt mondja, hogy a kézikonzolról játszva „több” órát ki fog bírni. Ha viszont kisebb energiaigényű címeket pörgetünk – mint például egy 2D-s platformert -, vagy ha játékstreamingen keresztül játszunk, akkor 7-8 órát bír.

A teljesítményt viszont meg is kell ám fizetni, így a legkisebb modell (értsd. tárhellyel rendelkező) 419€-ba – 145.000 forintba, a középső 549€-ba – 190.000 forintba, a csúcsmodell pedig 679€.-ba – 235.000 forintba fog kerülni. Az első körös megrendelésekkor viszonteladóknál nem lehet majd megvásárolni, csak és kizárólag a Steamen keresztül, és egy Steam profil csak egyetlen készüléket rakhat kosárba.

Az előrendelések július 16-án pénteken kezdődnek, aminek külön foglalói díja is van – ami természetesen visszatéríthető. Az előrendelések sorrendben fognak zajlani egészen addig, amíg a készlet tart. A kiszállításokat decemberben kezdik majd meg, a következő adagokat pedig 2022-ben lehet ugyancsak előbb előrendelni.

Az amerikai IGN volt olyan szerencsés, hogy már ki is próbálhatták a kütyüt, az erről készült videót nem csak ajánlatos, hanem egyenesen kötelező megnézni:

 

A célközönség talán nem pont ugyanaz, mindezek alapján viszont továbbra is, sőt, egyre jobban nekiszögezendő a kérdés a Nintendonak, miszerint a Steam Deck óriási árnyékában valóban olyan nehéz lett volna egy erősebb Switch piacra dobása? A Valve által bemutatott kézikonzol ugyanis nem csak hogy sokkal, de sokkal erősebb masina, de az olcsóbbik modell még csak nem is olyan sokkal drágább a japánok újabbik gépénél…

https://leet.hu/termekek/pc/pc-komplett-gepek-konfiguraciok/

×