Az ötletes periféria az IBM műhelyében került kifejlesztésre.

Manapság amikor valaki billentyűzetet vásárol, az ismerősei első kérdései között szerepel az, hogy membrános vagy épp mechanikus perifériát sikerült-e vennie. Jelenleg már a mechanikus billentyűzet sem a gazdagok kiváltsága, egészen a 10000 forintos kategóriáig találunk már ilyen kiegészítőket. Persze ezekben még kínai kapcsolók teszik a dolgukat, általában „kék” színben, de még így is tartósabbak lehetnek membrános társaiknál.

Nem feledkezhetünk meg a hordozható kivitelekről sem, az egészen mini billentyűktől, a vízálló és összehajtható változatokon át egészen a tabletek, telefonok tokjaiba épített megoldásokig. Ám van egy olyan kategória, melyet ha előkapunk valahol és vadul elkezdünk gépelni, akkor bizony végtelen csodálkozó szempár vetül majd ránk.

Ez pedig nem más, mint projekciós/kivetített billentyűzet!

A működése

A vetített billentyűzet sok helyen lézeres billentyűzetként is fut. A lényege, hogy a billentyűzet képét egy lézer vetíti rá egy adott felületre, asztalra, akármire. A vetítőegységben helyet foglaló érzékelő pedig igyekszik megállapítani melyik karaktereket akarjuk lenyomni. Ezt vagy infravörös érzékelő vagy egy egyszerű kamera és természetesen a mögötte álló algoritmusok segítségével próbálja megtenni, az esetek nagy részében meglepően jó hatékonysággal. Néhány készülék képes extra funkciókra is, így „tapipadként” vagy épp zongorabillentyűként is használhatjuk ezeket a gépeket.

A története

 

Gondolhatnánk, hogy az elmúlt pár évben alkották meg a kis eszközt, de egészen az 1992-es évekig kell visszamennük az időben. Ekkor egy igazán neves cég, az IBM készítette el az első működő vetített billentyűzetet, majd ahogy azt kell, szépen le is védette. Jelenleg a Celluon Inc. tulajdonában vannak a szabadalmak, de nem meglepő módon rengeteg kínai másolattal is találkozhatunk a piacon.

Magyar weboldalakon olyan 15-25 ezer környékén találhatjuk meg. A legtöbb példány képes akkumulátorról is működni, akár hosszú órákon keresztül is. A csatlakozással sincsenek problémák, USB és Bluetooth kapcsolat is alapnak számít manapság. Az operációs rendszerek támogatása pedig igazán pazar, az Android, az iOS, a Mac OS, a Windows és természetesen a Linux is bárminemű probléma nélkül megbirkózik a különleges klaviatúrával.

Kinek ajánlott?

Akinek tényleg bárhol jól jöhet egy billentyűzet, melyet gyakorlatilag tényleg a zsebünkből elő lehet kapni, hiszen pár grammos mérettel rendelkezik, így nem okoz nehézséget a cipelése. Okostelefonhoz is kiválóan párosítható, így, ha pár fura pillantás kíséretében szeretnénk gyorsan legépelni valamit, arra is tökéletes lehet. Ezeken az egyedi eseteken kívül inkább csak egy rettentő menő kütyünek mondhatjuk, mely nem minden nap jön szembe az utcán.

Te elfogadnál ilyen billentyűzetet?

https://leet.hu/?s=sharksale&post_type=product

×