Megdöbbentő a különbség.

A Sony és a Microsoft is tavaly ősszel leplezte le a legújabb konzolgenerációját, ekkor mutatkozott be az AMD alapokra épült PlayStation 5 és Xbox Series S/X. A Sony konzoljaihoz manapság szinte lehetetlen hozzájutni, Xbox-ból több érkezik az országba, de az „X” példányok beszerzése még így is problémás lehet.

Már akkoriban is sok játékos fantáziáját megmozgatta, hogy vajon mennyire hasonlítható össze a konzolok hardvere a PC-k komponenseivel. Nos, megpróbálunk erre választ adni a PlayStation 5 specifikációi alapján és természetesen az árakat sem hagyjuk ki a képletből.

Nézzük meg, hogy mennyiből hozhatunk ki egy PS5 szintű számítógépet!

A PS5 komponensei

Kétségtelen, hogy a megfelelő PC alkatrészek megtalálásához először meg kell ismerkednünk a PlayStation 5 alkatrészeivel, processzorával, grafikus egységével. Lássuk is, hogy mivel állunk szemben:

Processzor x86-64-AMD Ryzen Zen 2 architektúrájú, 8 magos 3.5GHz körüli órajellel operáló CPU
GPU Ray Tracing funkcióval megáldott, körülbelül 10.3 TFLOPS nyers erővel rendelkező GPU
GPU Architektúra AMD Radeon RDNA 2, a PS5 és az Xbox Series volt az első ilyen GPU-val felszerelt gép
Memória 16GB GDDR6/256-bit
Memória sávszélesség 448GB/s
Beépített tárhely Egyedi 825GB SSD

Ahogy láthatjuk a gép fontos hardvereit az AMD szállítja. Ilyenkor természetesen egyedi szerződéseket kötnek a gyártók egymással, hatalmas mennyiségekre, így itt már megspórolhat egy kellemesebb összeget a Sony. A GPU egy RDNA 2 architektúrára épülő AMD egység, ez PC-n az RX 6XXX szériában érhető el jelenleg, de nyers erejében leginkább egy előző szériás, RX 5700 XT áll a legközelebb hozzá. Itt a házzal, a táppal és az alaplappal nem kell törődnünk, hiszen ezeket is egyedi tervezés előzi meg, még hasonlót sem találunk a webáruházak polcain.

Építsük meg a gépet!

A fenti adatok tökéletes kiindulópontok lehetnek a közel hasonló specifikációval felszerelt számítógépünk megalkotásához. Ám arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy ezek hozzávetőleges megfeleltetések lesznek csak, ennek megfelelően érdemes kellő körültekintéssel nézni a lenti konfigot.

Az alapok

Zen 2 architektúra, 8 mag, 3.5 Ghz körüli órajelek. Itt csak egy processzor jöhet szóba, ez pedig nem más mint az AMD Ryzen 7 3700X. Videókártya tekintetében már fentebb megkaptuk a választ, az RX 5700 XT mellett kell letennünk a voksunkat. Hiába RDNA 1-es csak a kártya, nyers teljesítményben az felel meg a legjobban a PS5 játék alatt mért értékeinek. Memóriából a 3600 modulok érhetik meg a legjobban, egy Crucial Ballistix 16GB-es kitre esett a választásunk, a tapasztalatok alapján kiváló AMD processzorok mellé is. Mivel a Sony sem bonyolította túl az alaplap kérdését és szeretnénk a realitás talaján maradni, így egy olcsóbb ASRock B450M Pro 4 köré építjük a virtuális gépünket.

A sallang

A ház egy Aerocool Cylon Mini TG RGB mATX Számítógépház lett, míg a táp szerepét egy 600 wattos EVGA W1 80+ látja el, itt sem kell csillagászati összeget kicsengetünk, ha a Sony saját megoldását vesszük szemügyre. SSD-ből egy 1024 GB-os NVMe modellt választottunk a Kingston A2000 személyében, de ez sem veheti fel a versenyt a Sony ultragyors fejlesztésével.

A konfig

 

Bizony, akárhogy számoljuk ez a konfig körülbelül 465 ezer forintunkba kerülne, már a CPU+GPU is többe fáj mint a Sony konzolja. Az alaplap, a ház és a táp leginkább az alsó-közép kategóriából került ki, így egy kicsit felcsavarva az igényeket könnyedén átléphetnénk a félmillió forintot is. Ezzel szemben a PlayStation 5-öt 185 és 200 ezer forint körüli összegekért lehetne megvásárolni a webáruházakban, HA LEHETNE EGYÁLTALÁN KAPNI. Sajnos ez a helyzet erőteljesen beárnyékolja az elképzeléseinket, de világosan látható, hogy nyers erőt tekintve is teljesen megérős lehetne a PlayStation 5 egy hasonló erővel felvértezett PC-hez képest, nem is kicsivel. Az olyan „apróságokat” nem figyelembe véve, hogy a PS5 mellé jár egy eléggé kellemes beviteli eszköz is és az operációs rendszerért sem kell fizetnünk.

Ti elgondolkodtatok már PS5 vásárlásán?https://leet.hu/?s=zowie&post_type=product

×