A Brave új, nyílt bétába lépő keresője nem csak egy kiváló riválisa lehet a Google-nek, de még csak nem is követi nyomon a felhasználók tevékenységét.

A Brave-et a felhasználók leginkább a biztonságos privát böngészőjéről ismerhetik, ami a techóriásokkal szembemenően semmilyen adatot nem gyűjt és tárol használójáról. A vállalat pár hónapja jelentette be, hogy már javában dolgozik a saját, hasonló elvet követő keresőjén is, melyet korábban csak elő-regisztrálva lehetett kipróbálni, most azonban a szélesebb közönség számára is elérhetővé vált.

A keresőnek saját indexe is van, ami azért nagy szó mert rajta kívül csak fél tucatnyi kereső rendelkezik vele, köztük is a Google, a Bing, a Yandex és a Baidu.

A fejlesztők szerint a még bétában lévő Brave kereső saját adathalmazból dolgozik, bár akkor, ha egy-egy keresésre nem talál releváns tartalmat, akkor más szolgáltatásokat hív segítségül. A „külsős” találatokat mindig külön és jól láthatóan fel is tüntetik, így a felhasználó láthatja, hogy mennyire képes már önmagában, függetlenként működni – ezek egyébként a teljes keresések 87%-át jelentik, mindösszesen 13 százaléknyi keresés esetében kellett segítséget kérnie.

Maga a keresőoldal igen letisztult, könnyen átlátható. Világos és sötét mód is helyet kapott benne, nyelvet viszont még nem választhatunk, ami egyben azt is jelenti, hogy magyar sem érhető el – ezt a fejlesztők elvileg folyamatosan fogják frissíteni.

A kereső ugyan felismer néhány magyar kulcsszót, sok esetben az angol nyelvű találatokat helyezi előre – sokszor függetlenül a kiválasztott országtól. A bétában négy kategória alapján szűrhetünk: összes, képek, hírek és videók alapján, ezeket pedig még tovább bonthatjuk ország, idő, top és lokális találatokkal. Egynéhány még nem működik tökéletesen, de a keresősáv alatt jobb oldalt a Feedbackre kattintva azonnal visszajelzést adhatunk az esetleges problémákról.

A Brave Search egyelőre még a nyílt bétában tart, azonban kifejezetten remek megoldásokkal működik. Ha fontos számodra a privát, követetlen böngészés/keresés, akkor mindenképpen érdemes tenned vele egy próbát később – vagy akár visszajelzéseiddel segíthetsz a fejlesztésében is.

https://leet.hu/?s=zowie&post_type=product

×