Néhány kutató és egyetemi hallgató megalkotta a tudomány által ismert és valaha készült legapróbb szerkezetet, ami képes elektromos adattárolásra.

A Tel Aviv-i Egyetem kutatói szerdán bemutatták „a világ legkisebb technológiai eszközét, ami mindösszesen két atomnyi vastagságú területen képes információt tárolni.

A kütyü egy atomnyi vastagságú bórrétegből és egy nitrogénrétegből áll, amelyek egymáson helyezkednek el. Mindez azért is óriási tudományos áttörés, mert a jelenlegi legmodernebbnek számító nano-tárolóeszközök legalább egymillió atomot tartalmaznak – magasságban, szélességben és vastagságban körülbelül száz atomot.

A projektben részt vevő Dr. Moshe Ben Shalom kifejtette, hogy egy ilyen vékony szerkezet lehetővé teszi az elektronok kvantumos képességén alapuló memóriákat, amelyek gyorsan és hatékonyan ugrálnak át a mindössze néhány atom vastagságú akadályokon. Ez pedig jelentősen javíthat az elektronikus eszközök sebességén, sűrűségén és energiafogyasztásán.

Reméljük, hogy a miniatürizálás és a technológia (a csúszáson keresztül történő átfordítás) javítani fogja a mai elektronikus eszközöket, és ezen túlmenően lehetővé teszi az információ irányításának más módjait a jövőbeli eszközökben. A számítógépes eszközökön kívül arra számítunk, hogy ez a technológia hozzájárul majd a detektorokhoz, az energiatároláshoz és -átalakításhoz, a fénnyel való kölcsönhatáshoz stb.” – mondta a kutatást vezető egyébként PhD hallgató, Maayan Wizner Stern.

Az új technológia a tudomány által ismert legvékonyabb egységben és a természet egyik legstabilabb anyagában képes információt tárolni.

 

via – Eurakalert, Science, Index

https://leet.hu/?s=zowie&post_type=product

×