Mostanra már mindenből van intelligens változat is, de egy szőnyeg igazán érdekesen hangzik. Mégis mire lehetne használni?

Az MIT (A Massachusettsi Műszaki Egyetem (angolul Massachusetts Institute of Technology, gyakran rövidítve MIT-ként) kutatóinak sikerült olyan „intelligens szőnyeget” létrehozniuk, mely a nyomás alapján képes nyomon követni, ahogyan edz az ember.

Az MIT kutatócsoportja be tudta tanítani a neurális hálózatot arra, hogy megértse, milyen műveletet is végez az ember a szőnyegen.

Az „intelligens szőnyeg” 9000 érzékelőből, speciálisan kialakított nyomásérzékeny fóliából és vezető szálakból áll. A kutatók szándékosan nem vetettek be kamerákat a tervezésbe és a kivitelezésbe sem, mivel a jelek szerint egyre nagyobb aggodalom övezi használatukat, és a tényt, mely szerint a kamerák megsértik a magánéletet.

Az MIT csapata ezután szinkronizálta a vizuális táplálást és az elektromos jeladatokat, és ezzel a szinkronizálással aztán betanítottak egy neurális hálózatot, hogy képes legyen azonosítani a szőnyegen végzett emberi cselekvéseket. Yunzhu Li orvostanhallgató, a tanulmány társszerzője úgy gondolja, hogy a szőnyeget „edzés céljára” lehetne használni.

 

Miután a felhasználók edzettek a szőnyegen, olyan információkat kapnának, mint az elégetett kalóriák száma,  vagy az elvégzett ismétlések száma és a többi. A szőnyegnek természetesen vannak korlátai, mivel a szolgáltatott nyomásinformációk nagy része az alsótestből származik.

Emellett a kutatók szeretnék, ha a szőnyeget egyszerre két ember is használhatná, valamint a felhasználók magassága és súlya alapján még pontosabb információkat tudna biztosítani.

Mindenesetre elég érdekes ötletnek tűnik, durva lenne a jövőben ilyen szőnyegeket látni az egész edzőteremben.

https://leet.hu/?s=zowie&post_type=product

×