Nem mind arany, ami fénylik.

A videójáték-piac hihetetlen növekedése nem torpant meg az elmúlt években sem. Minek is köszönhetjük ezt? A folyamatosan növekvő népszerűségnek, főleg a mobil szegmensben, az új generációs konzoloknak és hardvereknek, de a koronavírus járvány miatt bekövetkező „biztonságos” kapcsolattartása, kikapcsolódásra való igény is mind-mind hozzáadott ehhez a fejlődéshez. A Statista adatai alapján a globális videójáték-piac eléri a 140 milliárd dolláros értéket is. Így az ehhez kapcsolódó munkahelyet és cégeket bizony nagyon komolyan is kell majd vennünk.

Nézzünk is meg 5+1 mítoszt a videójáték-iparral kapcsolatban!

Mítosz: A játékok fejlesztése csupa móka és kacagás

Bár kívülről annak tűnhet, ám egyáltalán nincs így. Lehetsz programozó, producer, animátor vagy épp zeneszerző és teszter, ez bizony komoly munkát igényel. Természetesen a fejlesztés során tapasztalható sikerek és visszacsatolások jókedvvel tölthetik el a csapat szívét, ám ez nem jelenti azt, hogy ne lennének nehéz napok a fejlesztés során. Még a játéktesztre felkért munkatársak sem élvezhetik ki teljesen a dolgot, hiszen folyamatosan jelenteniük kell a hibákat, észrevételeiket a csapat többi részének, így jelentősen csökken a „fun” faktor játék közben.

Valóság: Jó esetben nagyon kemény munka előzi meg a játék kiadását, melynek lehetnek mélypontjai is.

Mítosz: Csak a programozók lehetnek sikeresek az iparágon belül

Ezt némiképp már a fenti bekezdés is megcáfolja. Nem csak programozók kellenek egy igazán sikeres játékhoz: művészek, zenészek, írok, producerek, könyvelők, designerek, teszterek és még a végtelenségig sorolhatnánk. Természetesen a kódolás és programozás nagyon fontos tényező egy játék életében, de rengeteg apró szeletre bonthatjuk fel a játékfejlesztést.

Valóság: Egyáltalán nem igaz.

Mítosz: Gamernek kell lenned, hogy az iparágban dolgozhass

Biztos nem hátrány, ha rendelkezünk gamer múlttal, de például egy könyvelőnek vagy épp egy zenésznek miért is kellene hardcore gamernek lennie? Nem ők tesztelik a játékot, nem nekik kell ismerni az Unreal Engine összes trükkös képességét. Így teljesen külsős (gamer értelemben) emberek is lehetnek értékes tagjai a játékfejlesztő csapatoknak és bizony szükségük is van rengeteg ilyen személyre.

Valóság: Nem hátrány, de nem feltétel.

Mítosz: A történet és a minőség nem számít annyira

Aki ezt a mítoszt kitalálta, nem túl sok jóra számíthatna a játékosközösségtől, bár a mainstream újságírók és a Wall Street befektetői közül sokan sajnos így gondolkodnak. Míg egy multi FPS-ben könnyen lehet, hogy nem számít annyit a játék mögötti lore, addig egy Witcher 3 vagy Cyberpunk szintű single játék esetében minőségi történetszálak nélkül dobhatnánk is ki őket a kukába. Az általános jellegű minőségre is szintén kifejezetten igényesek manapság a játékosok, elég csak a Cyberpunk kiadását követő napokra, hetekre gondolnunk, amikor szénné savazták a fejlesztőket.

Valóság: Miért ne számítana?

Mítosz: Az összes játékfejlesztő piszok gazdag (lesz)

Bár nagyon szépen néz ki az iparágot összesítő diagrammokon a végtelen milliárd dollár, sajnos nem mindenki gazdagodik meg ezekből. A nagy fejlesztőcégeknél szép összegeket lehet keresni, de ez eltörpül a részvényesek által bezsebelt milliókhoz képest. Ha kisebb stúdiónál dolgozunk, akkor könnyen lehet, hogy az első igazán sikeres játékig még saját pénzt is be kell vonnunk a projektbe, ahogy ez már a történelem során többször meg is történt. Ez később persze meghozhatja a gyümölcsét.

Valóság: Bár jól keresnek a fejlesztők, merész lenne őket piszok gazdagnak hívni

Mítosz: Az összes menő munkahely Kaliforniában található

Természetesen Kalifornia állam és azon belül is a Szilícium-völgy meglehetősen fejlesztőcsalogató környék, az nem titok. Ettől függetlenül a nagyobb studiók szinte minden földrészen tartanak fent legalább egy-egy nagyobb irodát. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a 2020-as koronavírus-járványnak „köszönhetően” a home-office és a távolról való dolgozgatás is aranykorát éli. Sok munkatárs annak ellenére is otthonról dolgozik, hogy már néhány országban lecsenget a 3. hullám is.

Valóság: Csábító környék, de minden földrészen találhatunk menő irodákat

https://leet.hu/?s=zowie&post_type=product

×