Megjelent egy tudományos tanulmány, ami azt mutatja be, hogy mit árul el rólad az, ahogyan az egeredet használod és mozgatod.

Aki számítógépet használ, elengedhetetlenül használ egeret is. Az is biztos, hogy mindenki máshogy szereti fogni és mozgatni az egeret, sőt olyan is van, hogy egy-egy mozdulattól frászt kapunk. Nos, nemrég egy tanulmány is készült erről, ami tovább elemezte az egérmozgatást. Nem feltétlenül annak fogását, hanem azt, ahogyan a képernyőn mozgatjuk a kurzort. A Luxemburgi Egyetem informatikusai és a nemzetközi partnerei nemrég arról írtak, hogy

az egérkurzor-mozgatás sokat elárul a felhasználó viselkedéséről.

Az egér mozgatása ugyanis alapinformációkat is felfedhet a felhasználókról, például életkorukról vagy nemükről. A tudósok ezzel ráadásul fel akarják hívni a figyelmet a lehetséges adatvédelmi problémákra, sőt intézkedéseket is javasolnak. Luis Leiva professzor, a Luxemburgi Egyetemről részletesebben elmagyarázza a legfontosabb pontokat.

Az én egerem, az én szabályaim

„Bebizonyítottuk, hogy mennyire egyszerű a felhasználók viselkedését kielemezni az egérkurzor mozgásának rögzítésével. Alapvető demográfiai adatokra jöhetünk ár így. Az egerek mozgásának rögzítése a weboldalakon nagyon könnyű, de elemzésükhöz fejlett szakértelemre van szükség. Manapság sok olyan keretrendszer létezik, amely lehetővé teszi, hogy bárki, aki rendelkezik minimális programozási ismeretekkel, meglehetősen kifinomult elemzést hozzon létre. Ez új adatvédelmi problémákat vet fel, és a felhasználóknak nincs könnyű dolguk” – mondta.

Eredményeik alapján egyébként a csapat kidolgozott egy módszert az egérkövetés megakadályozására azáltal, hogy valós időben torzította az egér koordinátáit.

„Amikor keresünk valamit a Google-ben, az egér mozgása apró jelzést küld a keresőnek, hogy érdekel-e minket az adott tartalom vagy sem. Mivel az egérkövetéssel adatvédelmi problémák vethet fel, megvizsgáltuk annak lehetőségét, hogy a teljes mozgáspályának csak egy kis részét rögzítsük, amiből megtudhatjuk, hogy az emberek hogyan választanak a netes keresés során – mondta Dr. Ioannis Aparakis, a Telefonica Research munkatársa. A csapat három forgatókönyvet elemzett, amikor a felhasználóknak választaniuk kellett a webes keresőmotorokban: amikor észrevesznek egy hirdetést, amikor elhagyják az oldalt, és amikor csalódottak.

Az eredmények érdekesek: ha a felhasználók felfigyelnek egy hirdetésre, azt az egér kezdeti mozgása jelzi.

Az oldalak elhagyása esetén tulajdonképpen ennek az ellenkezője történik: az utolsó mozdulatok arról árulkodnak, hogy a felhasználó elégedetlenül vagy elégedetten távozott, anélkül, hogy bárhová is kattintott volna.

A kutatók szerint sok mindent ki lehet olvasni a mozdulatokból, néha csupán két vagy három másodperces egérmozgással. Ezért arra a következtetésre jutottak, hogy a keresőmotorok bizonyos mozgatások nyomon követésével hasznos információkhoz juthatnak és javíthatják szolgáltatásaikat, miközben tiszteletben tartják a felhasználók magánéletét.

https://leet.hu/?s=zowie&post_type=product

×