Készült egy olyan billentyűzet, amin még szóköz (space) billentyű sincsen. Őszintén, ki az, aki ezen gépelni tud?

Bizonyára te is hallottál már olyan billentyűzetekről, melyek bizonyos gombokat nem tartalmaznak. Láttunk már a történelem során 101 helyett 60, sőt 40 billentyűs darabokat is, melyek többnyire csak az alapgombokat tartalmazzák.

A Raspberry Pi Pico által készített PiPi Gherkin mechanikus billentyűzeten csupán 30 billentyű van.

Persze jó kérdés, hogy ki az, aki ilyet használ, és legfőképpen hogyan és mire tudja használni. A billentyűzeten még space gomb sincs, vagyis érdekes lehet vele szöveget írni. Mindegyik billentyű teljes méretű.

A Hackaday cikkírója, Donald Papp (vajon magyar?) azt mondja, hogy ne rettenjünk meg: „több funkcionalitással rendelkezik ez a kütyü, mint amilyennek első pillantásra tűnik.”

A kombinációk helyett ugyanis az alsó gomboknak kettős funkciója van, attól függően, hogy röviden vagy hosszan nyomjuk őket. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatban van szóköz billentyű, csak éppen nem a hagyományos módon érhető el, hanem a lent, középen elhelyezkedő nyilakkal. A billentyűk elrendezése egyébként megváltoztatható, ráadásul programozható is, hogy mely billentyűt mire szeretnénk használni.

Természetesen ez egy érdekes koncepció és megoldás, praktikus lehet azoknak, akik többnyire csak néhány fontos billentyűt használnak a munkájuk során. Én azonban nehezen tudom elképzelni, hogy munka vagy játék során nagy hasznát venném a PiPi Gherkinnek. „Bizonyos alkalmazások esetén a kisebb, jobb” – írja Donald.

Legyen így! Te tudnál ilyennek gépelni/játszani? Szerintem ez az Apex 3 RGB sokkal jobb:

https://leet.hu/termek/steelseries-apex-3-rgb-ip38-gamer-billentyuzet-64810/

×