A héten született meg az az ítélet, amely kimondja, hogy az egész EU területén a szolgáltatók kiadhatják a torrentezők adatait a jogtulajdonos számára.

Mondhatni, hogy már sok-sok éve az internetes kultúra részét képezi a torrent és a peer-to-peer fájlmegosztás, amely nélkül nem lenne olyan a világ, amilyen. Legalábbis sokak tartalomfogyasztási szokására lenne hatással a nem léte, különösen a közép-kelet európai poszt-szocialista régiókban.

Most azonban minden megváltozhat, ugyanis Európa legfelsőbb bírósága egy ügy kapcsán úgy döntött, hogy bizonyos esetekben az internetszolgáltatókat kötelezhetik arra, hogy átadják azon ügyfelek adatait, akik állítólag illegálisan töltöttek le online anyagokat.

Az említett bírósági ügy a ciprusi székhelyű Mircom követelésével vette kezdetét, mellyel a Telenet nevű szolgáltatót kötelezték volna a cég által gyűjtött IP-címekhez kapcsolódó ügyféladatok átadására. A Mircom arra alapozta a követelését, hogy ezeket az IP-címeket a vállalat tulajdonában lévő pornófilmek illegális továbbosztására használták. A Telenet természetesen megtagadta az adatok kiadását, melyet követően – még 2019-ben – a Mircom a belga cégbíróságig, az Ondernemingsrechtbank Antwerpen-ig vitt.

Az ügyet ezután az Európai Unió Bíróságához (EUB) továbbították, amely többek között az ítélet alapján hozhat bizonyos rendeleteket, melyeket a továbbiakban a hasonló ügyekre alkalmazhatnak az egész Unió területén.

Múlt héten pedig az EUB úgy ítélte meg, hogy amennyiben „indokolt, arányos és nem visszaélésszerű” módon történik, akkor az ügyfelek adatai átadhatók a jogbirtokos(ok) számára.

A bíróság a vonatkozó jogszabályokat együttesen értelmezve úgy értelmezte, hogy a jogszabályok nem akadályozzák:a peer-to-peer hálózatok azon felhasználóinak IP-címének szisztematikus rögzítését…, akiknek internetkapcsolatát állítólag jogsértő tevékenységre használták, valamint e felhasználók nevének és postai címének közlését az említett jogtulajdonossal vagy harmadik féllel annak érdekében, hogy polgári bíróság előtt kártérítési igényt támaszthasson az e felhasználók által állítólagosan okozott kárért, feltéve azonban, hogy az említett jogtulajdonos vagy az említett harmadik fél erre irányuló kezdeményezései és kérései indokoltak, arányosak és nem visszaélésszerűek, valamint nemzeti jogszabályban foglalt jogalapjuk van.”

Ez azt jelenti, hogy a továbbiakban a szolgáltatók nem csak a meggyanúsított felhasználók IP-címét, hanem azok valódi nevét és lakhelyét is kiadhatja a jogbirtokos számára.

A döntés technikai részletei viszont még egyáltalán nem eldöntöttek, többen az adatgyűjtések ‘hogyanjáról‘ fogalmaztak meg kritikákat, de a jogtiszta felhasználásról szóló törvénykezést is módosítani kellene, uniós és lokális szinten is. Magyarországon például alapvetően nem büntetik a torrenttel való letöltést, a visszaosztás viszont már egy másik kategóriába tartozhat – de ezt is bírálhatják akár egyénileg is. A torrent használatával is ez az egyik legnagyobb probléma, hiszen már a letöltés közben visszaosztásra kerül a tartalom.

via – TheRegister, Curia Europa – A Borítókép illusztráció.

https://leet.hu/termekek/ujdonsagok/

×