Feltelepítenéd virtuális gépre? Ebben is segítünk.

Kedd délután robbant a bomba a különböző közösségi oldalakon, hogy kiszivárgott a Windows 10 utódjának egyik fejlesztői verziója. A Vista SP1-es verziója óta mindig szeretem még a kiadás előtt megtekinteni a Microsoft félkész operációs rendszereit, így ezúttal sem volt másképp.

Természetesen ezeket a változatokat még mindennapi használatra nem igazán jó döntés befogni, ezért egy virtuális gépben került feltelepítésre a Windows 11 Home változata. Az elmúlt pár napban több órát is próbálgattam az újdonságot, de sosem szabad elfelejteni, hogy remélhetőleg ez a build még messze lesz a kiadásra szánt verziótól, így jelentős átalakulásokra is számíthatunk majd.

Egy kis háttérinfó: A gépben egy i7-9700K duruzsol, 16GB DDR4 3200 MHz-es memória és egy NVMe SSD társaságában. Ebből 8GB memóriát és 4 magot kapott meg magának a Windows 11.

Windows 11 – A telepítés

A telepítéssel biztos nem lesz gondunk, már ami a felület kiismerését illeti. A hosszú évek óta változatlan felület köszönt vissza ránk. Kiválaszthatjuk mely verziót szeretnék feltelepíteni, megadhatjuk a telepítés helyét és gyakorlatilag a telepítéssel kapcsolatos teendőink véget is érnek, ez a rész nem túl izgalmas.

Az első start

Az első indulásnál azonnal szembetűnik, hogy itt azért már tényleg nem a Windows 10-ről beszélhetünk. Hiszen egy jelentős designváltáson esett át a beállításokkal kapcsolatos varázsló. A lényeg persze itt sem változik, be kell lépnünk a Microsoft fiókunkkal, de kikapcsolt internet esetén akár lokális fiókot is létrehozhatunk

A régió kiválasztása

A billentyűzetkiosztás kiválasztása

Ezt követően a felület végigvezet minket a szokásos kérdéseseken. Milyen billentyűkiosztást és régiót szeretnénk beállítani. Mennyire szeretnénk, hogy a Microsoft kövesse a tevékenységeinket reklám vagy diagnosztikai célra. Szeretnénk-e, hogy a Microsoft pontosan tudja a lokációnkat és ehhez passzoló hirdetéseket dobáljon fel a megfelelő helyeken.

Pin kód beállítása

Milyen célra használjuk a gépünket?

Azt is megkérdezi majd a telepítő, hogy milyen célra használjuk a gépünket. Itt többféle lehetőség is adott: játékra, kreatív feladatokra, iskolai munkára stb.

Kezdődhet a móka!

Amint végeztünk az összes beállítással a fenti képernyővel találjuk szembe magunkat. Itt pár másodpercet eltölt majd a rendszer, ám ha minden jól alakul a következő amit látunk, a kissé átalakult felület és a megújult háttérképpel operáló asztal.

A tapasztalatok

20 éves design….

Nagyon fürge a rendszer

  • A pár napos használat alatt felemás érzéseim voltak. Az új designvonal számomra tetszetős, de rengeteg elem még nem kapta meg, így sajnos nem mutat túl jól a dolog. Ezt azonban bármikor orvosolhatja a Microsoft, így ilyen téren nem félek.
  • A Windows 11 még virtuális gépben is meglehetősen fürge volt, a közösségi fórumokon szintén erről számoltak be a felhasználók, sőt, valaki még éles környezetben is gyorsabbnak tartotta, mint a Windows 10-et.
  • Az Xbox App is kapott egy jelentős átdolgozást. Nem véletlen, hiszen a Microsoft jelenlegi egyik legnagyobb ütőkártyája a Game Pass előfizetés lehet.

Xbox App

  • Új designt kapott a bejelentkezési képernyő, illetve új hangeffekttel köszönt minket bekapcsoláskor a rendszer
  • A jelenlegi változatot inkább egy feltuningolt Windows 10-nek érzi az ember, mint egy újabb nagy ugrásnak, de felesleges még ebben az állapotában elkönyvelni magunkban a dolgot

Feltelepítenéd?

Bár éles környezetben nem ajánlatos feltelepíteni, virtuális gépben bármilyen gond nélkül feltelepíthetjük. Mutatjuk is, hogyan teheted ezt meg.

  • Kattints a kék „Új” feliratú gombra.

  • Töltsd ki a fenti módon az első felugró ablakot.
  • Ezután több dolgot is megkérdez a program, a memóriamennyiséget és a virtuális gép tárhelyével kapcsolatos beállításokat. A memóriamennyiség az természetesen függ a gépedtől is, 16 GB esetén 8GB simán adható a virtuális gépnek. A merevlemeznél pedig az alapbeállításokat használtam én is.

  • Ezután keressük meg a konfigurálás gombot a már létrehozott virtuális gépnél (a kék „Új” mellett van), majd a Rendszer szekcióban, a processzor fülön adjuk meg, hogy hány magot használhasson a virtuális gépünk.

  • Ezt követően a „Tároló”  szekcióban keressük meg az „Üres” névre hallgató CD ikont és a bekeretezett gombra kattintva tallózzuk be a Windows 11 .ISO fájlt.

  • Ha mindent jól csináltunk, akkor a „Start” gombra kattintva elindul a gépünk és máris indulhat a telepítés!

Mi a véleményetek a Microsoft új operációs rendszeréről?

https://leet.hu/?s=redemption&post_type=product

×