A Microsoft még be sem jelentette az új operációs rendszerét, de a Windows 10 oldalán már elkezdte feltüntetni, hogy mikor rakják koporsóba.

Semmi kétség afelől, hogy a Microsoft június 24-én esedékes online eseményén valami igazán naggyal készül. A redmondi vállalat vezetője, Satya Nadella például már azt is elárulta, hogy a Windows egy „új generációja” közeledik, amiből nagyon sokan, nagyon sok mindenre kezdtek következtetni. A legvalószínűbbnek azonban az operációs rendszer 11-es számú verziójának bemutatása és érkezése tűnhet, legalábbis egészen sok jel mutat erre.

Na, de akkor mi lesz a Windows 10-el? – kérdezhetik sokan, de válasz a konkrétumokig egészen biztosan nem lesz. Nagy valószínűséggel a rendszert hasonlóképp, de valamivel hosszabb úton fogják átvezetni a digitális mennyországba mint elődeit, de hogy mikor tesznek pontot a pályafutása végére, még egy óriási kérdőjel.

Viszont erről árulkodhatott most a Microsoft hivatalos oldala, melyen a rendszerei élettartamának dátumait rendszerezi. Itt újonnan azt láthatjuk, hogy a Windows 10 Home és a Pro verziók profilján már feltüntették a tervezett kivonás dátumát.

Ez alapján a Windown 10 Home, Pro + Education és Workstation támogatása 2025. október 14-én ér véget.

Kép: Microsoft

A szemfülesek kiszúrhatták, hogy a kék négyzetben Fontos!-ként megjegyzik, hogy eddig a dátumig a Windows 10 – ahogyan eddig – továbbra is félévente fog frissülni. Ezért sem teljesen egyértelmű, hogy mindez pontosan mit is takar, hiszen ez alapján az is lehet, hogy folytatódik a Win10 útja, csak nem évi kétszer, hanem csak egyszer frissül egy nagyot.

Ahogyan az sem derült ki, hogy ez a kereskedelmi forgalomból való kivonást is jelenti, vagy csak a hivatalos támogatás végét – esetleg mindkettőt (bár ez utóbbi elég valószínűtlen). Mindenesetre nem kell ttól tartanunk, hogy 2025. után nem fogjuk tudni megfelelően használni a Windows 10-et, hiszen a régebbi rendszerek teljes kivonása a piacról is a hivatalos dátumok után évekkel mentek végbe (sőt, bőven találni még olyanokat is, akik a mai napig XP-t használnak).

Mindenesetre teljesen reálisnak tűnik a feltűnt időtartam, hiszen a korábbi rendszerek is hasonló ideig maradtak támogatottak, sőt, többször előfordult, hogy még évekre meghosszabbították őket – persze csak limitált, évenkénti frissítésekkel. A Windows 7 például 2015. 01. 13-án lett hivatalosan nyugalmazva, amit 2020. január 14-ig hosszabbítottak meg, de 2023-ig még kap biztonsági frissítéseket.

Hogy ezután mi lesz, azt nem tudni, de 2025-ig még bőven van időnk ellamentálni rajta. Június 24-én szemeket a Microsoftra, ugyanis ha minden igaz, akkor ott mutatkozik be a Windows következő generációja, amelyel újabb 5-10 évre rendezkedhetünk majd be a PC-nken.

https://www.youtube.com/c/LeetHungary

×