Eddig leginkább csak filmeken láthattunk ilyet, hamarosan viszont már a boltokban is találkozhatunk bőrre rakható digitális kijelzővel.

Mára már klasszikusnak mondható sci-fikben is láthattunk karra/kézre rakható kijelzőket, melyek olyan hatást keltenek, mintha az ember bőrén, vagy bőre alatt lenne egy kijelző, amit nyomkodhat.

Ez a fantázia azonban már sok évvel ezelőtt megihlette a kutatókat, sőt, már 2013-ban komoly eredményekről számoltak be tokiói tudósok, akik 2003-4 óta dolgoznak az „elektronikus bőrnek” is nevezett technológián. Ez azonban sosem került kereskedelmi forgalomba, most azonban a világ egyik legnagyobb technológiai vállalata, a Samsung is elkezdett kísérletezni vele.

A Samsung szakemberei most bejelentették, hogy sikerült egyetlen eszközbe integrálni egy nyújtható szerves OLED kijelzőt és egy fotopletizmográfiás (PPG) érzékelőt, hogy valós időben mérje és jelenítse meg a felhasználó pulzusszámát – megalkotva az első teljesen önállóan és tökéletesen működőképes „elektromos bőrt”. 

A Samsung kutatói szerint ez egy óriási áttörés a kijelzőkutatásaikban, hiszen a fejlesztésük anélkül tudta mérni a tesztalany pulzusát és a szinte láthatatlan kijelzőjén az alkaron megjeleníteni, hogy semmilyen külső eszközre nem volt hozzá szüksége. Ez a kutatás az iparágban is elsőként bizonyította a nyújtható eszközök kereskedelmi hasznosítási lehetőségeit, mivel a technológia integrálható a meglévő félvezető eljárásokba.

Mindezt úgy, hogy a meglévő nyújtható kijelzőkben használt műanyagot elasztomerrel – egy fejlett, nagy rugalmassággal rendelkező anyaggal – helyettesítették. Ezután finomítottak a molekuláris összetételén is, hogy növeljék a hőállóságát, és enyhítsék a nyúlás okozta feszültséget, így lehetővé vált, hogy félvezetőt építsenek be a kütyüjükbe.

Az első teszteket egy csuklóra rakható szívritmusérzékelőként tesztelte, amivel azt is bemutatták, hogy a csukló mozgása nem okozott semmilyen tulajdonságromlást. Sőt, az új érzékelő 2,4-szer erősebb szívverésjelet fogott, mint amit egy rögzített szilíciumérzékelő fogna.

„Kutatásunk még korai szakaszban van, de célunk a nyújtható eszközök megvalósítása és kereskedelmi forgalomba hozatala a rendszer felbontásának, nyújthatóságának és mérési pontosságának olyan szintre emelésével, amely lehetővé teszi a tömeggyártást” – mondta Jong Won Chung a kutatás egyik vezetője.

Jelenleg előbb egészségügyi felhasználásra szánják, a kutatásaik is elsősorban ilyen irányúak, a Samsung közleményéből és a projekten dolgozó szakemberek mondataiból azonban egyértelműen kivehető, hogy ha az technológiailag lehetséges, nem határolódnak el a szórakoztató jellegű fejlesztésektől sem.

Képzeljük csak el, milyen lenne, ha az alkarunkon olvasnánk a híreket és/vagy görgetnénk valamelyik közösségi oldalt!

via – Samsung | Képek: Samsung

https://leet.hu/termekek/ujdonsagok/

×