Olyan portálokat állítottak fel, amiken ugyan nem lehet átsétálni, de több száz kilométerrel arrébb élő emberekkel lehet valós időben kommunikálni.

A litvániai Vilnius városában egészen különös szerkezetre lehettek figyelmesek az elmúlt napokban az emberek. Az utcán ugyanis megjelent egy csillagkapura kísértetiesen hasonlító szerkezet, ami egy tőlük 600 kilométerre fekvő lengyel város, Lublin utcáira nyílik.

Legalábbis annak képét láthatják azok, akik elsétálnak vagy megállnak előtte, átlépni rajta sajnos még nem fognak tudni. A futurisztikus kütyüt sem a goa’uldoknak köszönhetjük, sokkal inkább egy rendkívül lelkes – és nem mellesleg Csillagkapu rajongó – Benediktas Gylys nevű úriembernek, aki így akar hidat képezni az egymástól rendkívüli távolságokra élő emberek és kultúrák között.

A találóan csak Portálnak elnevezett szerkezet közepén egy óriási, és nagy felbontású képernyő látható, amelyen élő képet láthatunk a másik, vele összeköttetésben álló portálról. Ehhez természetesen egy jó kamerán túl stabil szélessávú internetkapcsolat is szükséges, a végeredmény azonban magáért beszél.

 

Az emberiség számos potenciálisan halálos kihívással néz szembe; legyen szó társadalmi polarizációról, klímaváltozásról vagy gazdasági kérdésekről. Ha azonban jobban megnézzük, nem a briliáns tudósok, aktivisták, vezetők, tudás vagy technológia hiánya okozza ezeket a kihívásokat. Hanem a törzsi gondolkozás, az empátia hiánya és a világ szűk látókörű, gyakran a nemzeti határainkra korlátozódó felfogása” – mondja Benediktas a projektet jegyző Go Vilinus sajtóközleményében.

Szerinte a Portál egy olyan híd, amely egyesít és egyben arra is felhívja a figyelmet, hogy emelkedjünk felül az előítéleteken és a társadalmi nézeteltéréseken, melyek jobb, ha a múltba vesznek.

Az óriási csillagkapu-webkamera projekten öt éven keresztül dolgoztak a résztvevők, a dizájnt pedig nem titkoltan a népszerű sci-fi sorozatból merítették, melyen a Vilniusi Gediminas Műszaki Egyetem – Kreativitási és Innovációs Központjának (LinkMenu fabrikas) mérnökei terveztek.

Jelenleg csak a litván és lengyel város lakói integethetnek egymásnak a portálon keresztül, a Go Vilnius azonban nem titkoltan több európai nagyvárost is szeretne ilyen módon összekötni egymással. 

Ha a Te városodban is felállítanának egy ilyen portált, melyik távoli európai városba integetnél át szívesen?

via – The Verge, HVG

https://leet.hu/?s=WSNews&post_type=product

×