14 évvel ezelőtt, 2007-ben vette kezdetét az egyik legnagyobb űreposz, amit a játékosok valaha megismerhettek.

2007 egy rendkívül erős év volt a videojátékok világában. Ekkor jelent meg a legendává váló Call of Duty 4: Modern Warfare, ekkor záródott a Bungie és Master Chief kapcsolata a Halo 3-mal, de ebben az évben indult hóditó útjára az Assassin’s Creed, BioShock és az Uncharted sorozat is, ahogyan az egyik legnagyobb szerepjátékklasszikus, az Oblivion is ekkor tarolta le a világot.

A BioWare csapata azonban egy cseppet sem esett kétségbe. A világ legjobb RPG-it szállító gárda ugyanis egy olyan minden képzeletet felülmúló alkotással rukkolt elő, amely mind a mai napig alapjaiban határozza meg a sci-fi játékok műfaját.

A Mass Effect első része idestova 14 évvel ezelőtt, 2007. május 28-án látta meg a napvilágot, beírva magát a videojátékok történelemkönyvébe, és vált minden utána következő űreposz hivatkozási alapjává.

 

A Mass Effect egy mesterien árnyalt univerzumot hozott létre, ahol az ember csak egy volt a megannyi érző faj közül, miközben kérdéseket vetett fel a szintetikus és szerves anyagok együttéléséről, és arról, hogy ez mit jelenthet a jövőre nézve. Mi lenne például, ha nem az emberiség fedezte volna fel először a galaxist? Mi van, ha történetesen későn bukkantak fel egy olyan galaxisban, amely a tudtuk nélkül egyesült? Mi lenne, ha hirtelen kiderülne, hogy az emberiség valójában a legkisebb porszem az univerzum gépezetében?

A Mass Effect minden és annál is több volt, amiről egy sci-fi geek – Star Trek rajongó – álmodhatott. Felfedezésre váró óriási univerzum – pipa, megannyi ismeretlen, de innen-onnan ismerős idegen faj – pipa, galaktikus konfliktus – pipa, személyre szabható karakter – pipa, ténylegesen számító döntések és beszélgetések – pipa, nagyívű történet – pipa, ikonikus űrhajó toborozható legénységgel és bázisként szolgáló fedélzettel – pipa.

A Mass Effect nem csak azért is nagyszerű, mert sci-fi őrültek készítettek hasonló sci-fi rajongóknak, hanem azért is, mert teljesen túlmutatott a stílus, és az akkori játékok határain. Hatásvadász jelzővel élve egyszerűen megelőzte a korát. Ma már persze teljesen elavultnak hathat, ezért még szerencse, hogy a kanadai fiúk-lányok a napokban adták ki a feltupírozott, Legendary Etition-re keresztelt kiadást, melyben az új korok gyermekei is megtapasztalhatják, hogy milyen is volt 2007-ben a Mass Effect-érzés.

Boldog születésnapot Mass Effect, köszönjük BioWare.

×