Úgy néz ki, hogy a jövőben akár egy USB-C kábel képes lesz annyi energiát adni egy gamer laptopnak, hogy ne kelljen az akku miatt aggódni.

Milyen érdekes, hogy napjainkban igen sok elektronikai eszköz töltünk USB-vel, az utóbbi időben leginkább USB-C-vel. Az azonban talán kevés embernek jutott eszébe, hogy ha ez a kábel képes energiát adni a kütyüknek, miért ne lehetne vele akár a laptopot energia-ellátását is megoldani? Nos, vannak olyanok, akik nem csak elgondolkodtak ezen, hanem meg is oldották. Az USB Implementers Forum nevű nonprofit szervezet, amelyet az USB népszerűsítésére és támogatására hoztak létre, most frissítette a C típusú USB 2.1 tápellátásának specifikációját,

hogy akár 240 W-ot is kezeljen.

A jelenlegi szabvány 100 W-os teljesítményt nyújt, ami azt jelenti, hogy egyszerűen nem szállít elegendő energiát sok eszköz számára. A feszültség 20 V-ról 48 V-ra történő emelése elegendő teret enged a gyártóknak ahhoz, hogy valóban univerzális töltési szabvánnyá váljon.

Lehetséges, hogy ez előny lesz azok számára, akik gamer laptopot használnak? A gamerek rendszeres küzdenek azzal, hogy merül a gép, néha pedig igen nehéz a konnektort megoldani. Valóban izgalmas hír, hogy a jövőben ezt akár egy egyszerű USB-C kábellel is meg tudnánk oldani. Lehetséges lenne? A közeljövőben valószínűleg nem.

Rengeteg új típusú laptop kapott már USB-C típusú portot, ugyanakkor ezek általában jóval 100 W alatti teljesítményre képeket, a 65 W-os töltők még nagyon elterjedtek. Egy komolyabb processzorral, és egy nagyobb teljesítményű kártyával akár a 200 W-ot is elérhetjük. Persze még mindig vannak olyan laptopok, melyek kivételt képeznek, és nevetséges teljesítményük mellé még az a 240 W is jól jöhet.

Fontos tudni, hogy beletelik egy kis időbe, amíg a gyártók elkezdik bevezetni az új szabványt, és betartják az új előírást. De jó tudni, hogy dolgoznak azon, hogy az USB minél elterjedtebb és hasznosabb legyen.

Neked van USB-C port a gépeden?

×