Megépült az Apple és a kínai állam közös adatközpontja, ahol Tim Cook a teljes kontrollt átengedte a kínai rezsimnek.

A kínai kormány törvényei 2016-ban változtak meg, amely előírta, hogy minden „személyes információnak és fontos adatnak”, amelyet Kínában gyűjtöttek, Kínában kellett maradnia. Ez arra késztette az Apple-t, hogy kínai ügyfeleinek iCloud-adatait az amerikai székhelyű szerverekről (és más szerverekről világszerte) a Guiyangban már javában épülő adatközpontba költöztesse.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója szerint az adatok biztonságban vannak, de a guiyangi adatközpontban, amely az Apple reményei szerint egy hónap múlva elkészül, az Apple nagyrészt átengedte az ellenőrzést a kínai kormánynak.

Az új létesítmény a „Golden Gate” kódnevet viseli, és lehetővé teszi az Apple számára, hogy „csúsztassanak”, vagyis megszeghetik vele azokat az amerikai törvényeket, amelyek elméletileg megakadályoznák, hogy az amerikai székhelyű vállalatok adatokat adjanak át a kínai hatóságoknak. Ez pedig úgy tűnik, hogy egyáltalán nem fog lelkiismereti problémákat okozni Tim Cook-nak.

Apple working with Chinese government to censor, spy on its citizens 10 | TweakTown.com

Az Apple vezetői annak idején azt mondták a The New York Timesnak, hogy ez a lépés „veszélyeztetné az ügyfelek adatait”, most viszont elkezdték értesíteni a kínai felhasználókat a megváltozott feltételekről, amelyben már a GCBD-t tüntette fel szolgáltatóként, az Apple-t pedig „engedélyezett félként” tünteti fel. Az Apple természetesen közölte ügyfeleivel, hogy a lépés célja csupán „az iCloud szolgáltatásainak javítása a kínai területeken, mellyel egyúttal a helyi jogszabályoknak is megfelelnek.

Nicholas Bequelin, az Amnesty International ázsiai igazgatója kifejtette: „Az Apple fogaskerékké vált a cenzúra gépezetében, amely az internet kormány által ellenőrzött változatát mutatja be. Ha megnézzük a kínai kormány viselkedését, semmiféle ellenállást nem látunk az Apple részéről, de a múltban sem látunk olyat, hogy bármikor kiállt volna azokért az elvekért, amelyekhez az Apple állítólag annyira ragaszkodik„.

A kínai rezsimnek való megfelelés egyébként kulcsfontosságú az Apple-nek, hiszen szinte minden készülékét Kínában szerelik össze, de a vállalat bevételének egyötöde is onnan származik.

via – Tweaktown, The New York Times

https://leet.hu/?s=WSNews&post_type=product

×