Brutális aszály sújtja Tajvant, ami szakértők szerint, ha nem enyhül, veszélyezteti a chipgyártást is. Mi jöhet még?

Sokat hallunk mostanában arról, hogy milyen rossz helyzetben vannak a gamerek, mivel nem igazán lehet videokártyához jutni. Ennek egyik oka a brutális kereslet, melyet a gyártók nem tudnak kiszolgálni, illetve a koronavírus-okozta problémák. Arról viszont eddig nem érkezett jelentés, hogy a processzorok is hasonlóan nehéz helyzetbe kerülhetnek, sőt sorra érkeznek a hírek az Intel és AMD friss megjelenéseiről.

A Tajvanon zajló aszály viszont veszélyeztetheti a processzorgyártók termelését.

Deutsche Welle beszámolója szerint az országban a jelen állás szerint a járvány súlyosbodására lehet számítani, miközben Tajvan történetének legsúlyosabb szárazsága nehezíti meg a chipgyártókat. A tajvani kormány az egész szigeten a vízfelhasználás korlátozására tett javaslatot, ami problémát okozhat a processzorgyártók működésében. Abban a két körzetben például, ahol a világ legnagyobb gyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) üzemei találhatók, jelentősen csökkenteni kell a vízfogyasztást abban az esetben, ha június 1-jéig nem esik az eső. A cég úgy nyilatkozott, nem engedik, hogy a korlátozás befolyásolja a termelést, és szükség esetén tartálykocsikkal oldják meg a víz pótlását – írja a HVG.

Aki esetleg azt gondolja, hogy ez nem nagy probléma, jó ha tudja, hogy az ország a globális chipgyártás 20 százalékáért felelős. A TSMC korábban már növelte kapacitását, hogy ki tudja elégíteni a megrendelők igényeit, ez azonban jelentős mértékben megnövelte a cég vízigényét. Ha azonban jönnek a korlátozások, a chipek gyártása is lelassulhat, drasztikus esetben le is állhat.

A 2020-as tájfunok nem hoztak elég csapadékot az országba. Az első nagyobb esőzést június közepére várják a szakemberek.

Te terveztél mostanában új processzort venni?

https://leet.hu/?s=WSNews&post_type=product

×