Ma elhoztunk nektek néhány olyan játékot, amikkel 1981-ben, tehát 40 évvel ezelőtt szórakoztatták magukat pihenésképpen a játszani vágyók. Figyelem, erős nosztalgiahullám várható!

Nos, az 1980-as években a videojátékok még sok más hobbi és érdeklődési kör mellett abszolút másodhegedűs szerepet játszottak. Nem volt rá példa, hogy az emberek játékfüggőségük miatt üres üvegekbe pisiltek volna. A csendes időszak ellenére még mindig volt néhány játék, amelyek egyre nagyobb érdeklődést váltottak ki az emberekből.

Nézzük, mik voltak a meta játékok pontosan 40 éve, 1981 májusában.

Warlords – Atari 2600

„Egyszer réges-régen egy távoli országban élt egy Frederick nevű király…” Így kezdődött a Warlords története a használati utasításban (akkoriban minden játékhoz mellékeltek használati utasítást, és a legtöbb játéknak volt története). Az öreg Fred királynak volt négy legénye, akik nem csináltak mást, csak veszekedtek, ezért elküldte őket egy olyan országba, ahol csak veszekedtek, és ez az a hely, ahol a játékosok a címszereplő Warlordok egyikének szerepébe ugranak.

Legfeljebb 4 játékos vehette át az urak irányítását a képernyő minden sarkában lévő „L” alakú kastélyban, és egy mozgó pajzzsal kell megvédeniük azt, miközben megpróbálták elpusztítani az ellenfeleket. Tűzgolyók (vagy ágyúgolyók) pattogtak a képernyőn, és a játékosoknak a pajzzsal kellett elterelniük a golyót.

Ha ez nem jött össze, buktunk egy darabot a kastélyból, és végül az általunk irányított karakter nem nyerészkedett. Ha egy játékos meghalt, akkor egy újabb tűzgolyó csatlakozott a harchoz. Az évek során több portolás és remake is készült, a játék eredeti formájában Xbox 360-ra és Nintendo DS-re is megjelent, majd 2012-ben egy új verzió érkezett Playstation és Xbox konzolokra is. Meglepő módon 2011-ben készült egy Commodore 64 klón is Space Lords címmel.

747 Flight – Acorn Atom

A liverpooli fejlesztő, a Bug Byte kiadta a 747 Flightot az Acorn Atomra, melyben a játékosok az ikonikus Jumbo Jet irányítását kapták, amint az leszállt a Heathrow repülőtéren. Ebben a meglepően pontos szimulációban a játékosoknak biztonságosan kellett leszállítaniuk a gépet, figyelembe véve mindenféle technikai méréseket, mint például a sebesség, a süllyedés sebessége, a magasság, a fékszárnyak stb., amelyek mind megjelentek a képernyőn látható technikai műszereken.

A leszállás után a számítógép pontszámot adott a játékosoknak a teljesítmény alapján, és bizony még lehetőséget is adott az újrajátszásra, ha a leszállás nem volt jó. Ha mindenki tűzgolyóban halt meg, akkor bizony több gyakorlásra volt szükség.

A Computer & Video Games 4. száma szerint a 747 Flight-ot valójában egy Jumbo Jet pilóta fejlesztette ki, ami valószínűleg megmagyarázza, hogy miért volt ilyen valósághű a szimuláció.

Defender – Arcade

A Defender egy vízszintesen görgethető shoot-’em-up volt a Williams Electronics-tól, amelyben a játékosok egy meg nem nevezett bolygó felszínén száguldoztak előre-hátra, és lőtték le az idegenek hullámait, miközben azok megpróbálták elrabolni az embereket a felszínről. Ahogy a játékosok átrepültek a felszínen, le kellett lőniük az idegeneket, és el kellett kapniuk az embereket, mielőtt azok a földre esnek és meghalnak, azonban ha az idegeneknek sikerült mindenkit elrabolni, akkor az egész bolygó felrobbant, és a képernyőt mutánsok népesítették be, akiket el kellett pusztítani ahhoz, hogy a bolygó helyreálljon.

 

A játékosok egy modern hajót kaptak, amely három „Smart Bomb”-bal volt felszerelve, az ellenséget elpusztító szuperfegyverekkel, valamint a „Hipertér” képességgel, amely lehetővé tette a játékosok számára, hogy a bolygó egy új helyére térugorjanak – bár ennek a lehetőségnek a használata nem feltétlenül jelentette azt, hogy a hely, ahová térugrással jutottak, biztonságosabb lenne.

A Defender a Williams Electronics legkelendőbb játéktermi gépévé vált, amelyből több tízezer darabot adtak el, és több mint egymilliárd dolláros bevételt hozott. Ez a siker számos klónt és remake-et eredményezett az évek során. Az Atari Jaguar megkapta a Defender 2000-et, 2002-ben pedig 3D-s változat készült Xboxra, GameCube-ra és PlayStation 2-re.

Nos, ti játszottak ezen játékok valamelyikével? Ha igen, mennyire más élmény számodra mint a mai játékok?

https://leet.hu/?s=steelseries&post_type=product

×