Hétfő késő este, ki-ki nyugodalomban, majd egyszer csak az égre nézve fényesen láthatjuk megérkezni Superman űrhajóját. Vagy valami más volt?

Egészen remek látványban lehetett részük azoknak a szerencséseknek, akik május 17-én hétfő este valamivel 10 óra után éppen valahol a szabadban vizslatták a csillagos eget.

Az Időkép ugyanis arról számolt be, hogy egy rendkívül fényes és igen nagy méretű fénygömb húzott el az ország felett 22 óra 9 perc körül, melyet több kihelyezett kamerájuk is megörökített. A meteorológiai intézet szerint a jelenség 5-7, míg más beszámolók szerint 9 másodpercen keresztül volt látható az éjszakai égbolton.

A jelenségre persze sokan azonnal UFO-t kiáltanának, azonban ahogyan sok minden másra, úgy erre is van természetes és logikus magyarázat.

illusztráció

illusztráció

illusztráció

illusztráció

 

Szóval, mielőtt a laikusok még hiperűrsebeségre kapcsolnánk a helyi közértben, és a Világok Harcára készülvén bespájzolnánk pár száz konzervet érdemes tisztába tenni a tűzgömb csillagászati fogalmát.

A tűzgömb ugyanis nem egy idegenek alkotta szerkezet, hanem egy igen gyorsan, általában szuperszonikus sebességgel (vagyis a hangsebességnél gyorsabban) közlekedő meteor, ami a Föld légkörébe érvén minimum -5, vagy annál nagyobb magnitúdó fényességet ér el. Sőt, az sem ritka, hogy egy-egy ilyen meteor hangrobbanást ér el, ezeket a csillagászat bolidáknak hívja.

Érdekesség, hogy a statisztikák szerint „csupán” minden ezredik meteor válik tűzgömbbé, ezekből pedig évente mintegy 5000 bolidát figyelnek meg, melyből egy tucatnyi be is csapódik – javarészt szerencsére óceánba.

https://leet.hu/?s=steelseries&post_type=product

×