Egy kreatív modder kitalálta, hogyan lehetne több fős online multiplayer meccseket játszani a retro Game Boy-on.

Akik elég idősek vagy érdeklődők, esetleg kifejezetten retro mániások, azok jól ismerhetik a Game Boy Link Cable (magyarul linkkábel) tartozékát. amely segítségével fej-fej mellett játszhattunk másokkal. Többek között ilyen volt a klasszikus Tetris is, amiben a játékosok a két kézikonzol összekötésével versenyezhettek egymással.

De ahogyan a lan-partik, úgy a technológia fejlődésével ez a fajta játék is eltűnt, átadva a helyét az internetes multiplayernek. Egy tehetséges modder azonban rájött, hogy hogyan tudná a link kábeles játékot ötvözni az internetadta lehetőségekkel, és tulajdonképpen elhozta az online többjátékos módot a már 32 éves Game Boy-ra.

A Stacksmashing hackje alapvetően egy felturbózott USB-adaptert használ (ami egy Raspberry Pi Pico), amely néhány szintváltó segítségével csatlakozik a Game Boy link portjához, hogy online legyen. Ennek eredményeként két, vagy akár több ember is játszhat egymás ellen az interneten keresztül, legyen a világon bárhol. A hack szinte az összes Game Boy kiadással működik, beleértve a Game Boy Color, Game Boy Pocket és Game Boy Advance modelleket.

Persze egy-két kábel ide-oda dugdosásánál azért jóval komolyabb munkáról van szó. Először is, a Stacksmashing visszafejtette az adatokat egy valódi linkkábelből, aztán a kommunikáció kezeléséhez egy nyílt forráskódú szoftver stacket kellett létrehozni, ami egy Python szervert és egy WebUSB frontendet tartalmaz. Ez tulajdonképpen azt hiteti el a konzollal, hogy még mindig csak két játékos tolja egymás ellen, de mindeközben a valóságban akár több játékos is részt vehet a játékban.

A modder mindezt egy videóban részletesen elmagyarázza, melyet természetesen a Tertissel demóz is:

 

via – Engadget

https://leet.hu/?s=xiaomi&post_type=product

×