Te hogyan döntenél a legnagyobb krízisekben? Meg tudnád fékezni a globális felmelegedést?

Május 10. (Thomson Reuters Foundation) – 2050-ben járunk, a bolygó egyre forróbb hely, az ételek segélycsomagokkal érkeznek, és tucatnyi új vírus pusztít. A világ egyik legbefolyásosabb újság szerkesztőjeként hogyan keltenéd fel az emberek figyelmét a problémákra?

Ez csak az egyik lehetséges forgatókönyv, amellyel a játékosok találkoznak egy frissen elrajtolt online játékban, ami vicces és interaktív formában hívja fel az éghajlatváltozás következményeire az emberek figyelmét, illetve hogy mit tehetnének ellene. A Survive the Century (Túlélni az évszázadot) az amerikai székhelyű National Socio-Environmental Synthesis Center (SESYNC) kutatói által eggyé verbuvált tudósok, közgazdászok és írók munkája a világ minden tájáról, ezért a játék során tapasztaltak nagyon is relevánsak.

A játék különböző, tudományos alapokon nyugvó döntési forgatókönyveken vezeti keresztül a játékosokat, a vakcinák bevezetésétől kezdve a technológiai innovációk finanszírozásáig, amelyek segíthetnek helyreállítani a világ rendjét, vagy totális káoszt okozhatnak. A játék végén a játékosokat egy hozzájuk közeli klímaszervezethez irányítják tovább, ahol még több hasznos információt kaphatnak, melyet a való életben is használhatnak.

A játék már most annyira sikeres – és nem mellesleg alapos -, hogy a készítőkkel már több iskola felvette a kapcsolatot a tananyagba való beépítésről.

Hozzászoktunk már a ‘ne egyél marhahúst, ne repülj annyit’ tanácsokhoz, hiszen te ezt teheted a klímaváltozás ellen, de ez a játék egy teljesen más helyzetbe hozza az embert” – mondta Christopher Trisos, környezetvédelmi tudós-aktivista, a Survive the Century egyik fejlesztője.

Miközben a novemberben esedékes ENSZ Éghajlatváltozási Konferencia (COP26) felgyorsíthatja a világ legnagyobb szennyezőinek az éghajlati kockázatok csökkentésére irányuló lépéseit, a Survive the Century alkotói a hétköznapi embereket is be akarták vonni a problémába.

A játék egyelőre csak angol nyelven érhető el, de ha jól tudsz angolul és/vagy tennél valamit a klímaváltozás ellen, akkor érdemes lehet tenned vele egy próbát. Ha pedig magyar nyelvű verziót is kap, akkor pedig egyenesen kötelező!

https://leet.hu/termekek/pc/pc-hardver/pc-videokartya/

×