Pillanatok alatt bekapcsolhatjuk.

Az elmúlt hónapokban több játék frissítési logjában megtalálhattuk, hogy megkapta az Nvidia Reflex támogatást. Jogosan merülhet fel a kérdés sokakban, hogy mit is takar ez a technológia, milyen feltételeket kell biztosítanunk, hogy bekapcsoljuk. Persze a legfontosabbat sem szabad kihagyni, hogy miért is lesz nekünk ez jó?

Az Nvidia Reflex

Ilyen sok összetevőből áll a rendszerünk késleltetése

Az Nvidia statisztikái alapján a GeForce kártyatulajdonosok 73%-a játszik valamilyen kompetitív, multiplayer címmel manapság. Ennek eredményeképp az RTX 30 szériás GPU-k mellett bemutatták az Nvidia Reflex névre hallgató technológiát is, néhány segédprogrammal és fejlesztői eszközzel egyetemben.

A technológia célja, hogy a rendszerkésleltetést minél alacsonyabb szintre csökkentse. Ez a késleltetés az interakció folyamatának kezdetét (egérkattintás, kontroller gomb lenyomása) és a képernyőn való megjelenési időtartamot foglalja magában. Kritikus esetekben akár ezredmásodperceken is múlhat egy-egy BO5 döntő utolsó meccse, így nem elhanyagolható az Nvidia Reflex szerepe.

Megint csak az RTX 30 széria?!

A rendszerkésleltetés

Bár egy időben leplezték le a Reflexet és az újgenerációs kártyákat, ez nem jelenti azt, hogy csak azok támogatnák. A Maxwell architektúrától kezdődően (900-as széria) az összes Nvidia kártya támogatja a megoldást, ha megfelelően friss drivert használunk. Üröm az örömben, hogy nem elég az Nvidia oldali támogatás, a játékok fejlesztőinek is implementálnia kell a Reflexet. Jelenleg a Fortnite, Apex Legends, Call of Duty, Destiny 2 játékokban találkozhatsz vele, illetve a Rainbow Six: Siege is pár hete kapta meg a támogatást.

Hogy működik?

A folyamat

Ahogy fentebb írtuk, a játékfejlesztőknek is implementálni kell a megoldást a címekbe. Ha bekapcsoljuk az Nvidia Reflexet a videóbeállításokban, akkor a megoldás arra készteti a processzorunkat, hogy ne siessen előre a képkockák renderelésének folyamatában, hanem pont a megfelelő időpontban a GPU-val szorosan együttműködve és szinkronban tegye ezt. Így jelentősen lecsökkenthetjük a késleltetést, hiszen tökéletes összhangba kerül a CPU és GPU egységünk.

On+Boost Valorantban

Az Off és On beállításon kívül elérhető egy On+Boost opció is a játékokban. Ilyekor a gépünk végig magas órajelent tartja a videókártyánkat, akkor is, ha épp kevés munkát kellene végeznie. Bizonyos rendszereknél további ezredmásodperceket faraghatunk le, viszont nem árt azzal számolnunk, hogy a kártyánk nagyobb terhelésnek van kitéve, többet fogyaszt és jobban is melegszik.

Ahogy minden ilyen megoldásnál, itt is előnyt élveznek a minél magasabb képfrissítéssel rendelkező monitorok tulajdonosai. 60 hertzes monitor estén nem biztos, hogy feltétlenül észrevesszük a különbséget. A tapasztalatok alapján 144hz és felette viszont kifejezetten érezhető is a dolog, ha a rendszerünk is megfelelő hozzá. Érdemes kikísérletezni az On és On+Boost beállításokat, nem biztos, hogy a saját rendszereden a második a nyerő. 

Ti kipróbáltátok már az Nvidia Reflexet?

https://leet.hu/?s=%22Xiaomi%22+%22Redmi%22+%221More%22+%22YEELIGHT%22&post_type=product

×