Hamarosan itt az NVIDIA végső megoldása a kriptovaluta-bányászat miatt kialakult válságra. Az új RTX 3000-es széria vajon rendbe rakja a videokártya-piacot?

Végre az NVIDIA kis frissítéssel szolgált partnereinek a közelgő GAxx2 chipekkel kapcsolatban. Ezek a GPU-k új kriptovaluta-bányász korlátozással és valószínűleg RezisableBAR-támogatással rendelkeznek majd, vBIOS-frissítés nélkül. Ez egy nagyon jó hír, főleg azoknak, akik már tényleg szeretnének videókártyát frissíteni. Vagy esetleg már kész a setup, de videokártya nélkül nem az igazi. Az NVIDIA arra számít, hogy a GAxx2 chipek szállítása május közepén kezdődhet, ami azt jelenti, hogy az első vásárlók

júniusban vásárolhatják meg a kártyákat.

Források elég egyértelműen kijelentették, hogy az NVIDIA nem tervezi az LHR chipek megkülönböztetését a meglévő modellektől. Minden kártyán ugyanazok a terméknevek lesznek. A LHR és a nem LHR lapkákat csak a GPU-n keresztül lehet megkülönböztetni. Végül a grafikus kártyákat figyelő eszközöknek képesnek kell lenniük arra, hogy felismerjék, melyik változatot használják. Végül is a GAxx2 GPU-k más PCI Device ID-vel rendelkeznek majd, és új illesztőprogramot igényelnek.

RTX 30-as széria megjelenési terve

Fontos megemlíteni, hogy a Lite Hash Rate nem marketingfogalom, hanem inkább egy olyan kifejezés, amelyet az új GPU-k leírására használnak a partnerek számára.

Az NVIDIA teljesen egyértelművé tette, hogy ezek a chipek pontosan ugyanazt a teljesítményt nyújtják majd a játékokban, mint a már piacon lévő kártyák.

Az RTX 30 LHR sorozat „csendes bevezetésével” várhatóan javulni fog az Ampere GPU-k kínálata. Az NVIDIA egyelőre nem adott magyarázatot arra, hogy pontosan mi változott, ami korlátozná a bányászati teljesítményt az új chipeken. A korábbi kísérlet, hogy az RTX 3060-nál szoftveres korlátozót vezessenek be, látványosan megbukott. Miután az NVIDIA „véletlenül” egy olyan drivert adott ki, amiben nem volt ilyen gátló.

Az egyik forrás szerint az RTX 3090 lehet az egyetlen olyan kártya, amely nem rendelkezik majd a kripto-limiterrel. Erre itt azért nincs szükség, mert a bányászatból származó jövedelem igen alacsony a kártya árkategóriájához képest.

Mit gondoltok, ha lesz elérhető áron új RTX videokártya, lecsaptok rá? 

https://leet.hu/?s=redragon&post_type=product

×