Hamarosan a szolgáltatások is kinyithatnak, viszont nem mindenki látogathatja majd őket. De nézni legalább bőven lesz mit!

Ahogyan a kormány előre jelezte, négymillió beoltott fölött a szolgáltatói szektor is megnyithatja a kapuit az emberek előtt, amire jelenleg olybá tűnik, jövőhéten sor is kerülhet. Ennek részleteit a tegnapi Közlönyben ismertették. Ez azt jelenti, hogy hamarosan újra megnyithatnak többek között a szállodák, az uszodák, a konditermek, a múzeumok, az állatkertek, a színházak és a mozik is.

A látogatásukat azonban védettséghez kötik, így 18 év felett kizárólag azokat engedik majd be, akik érvényes védettségi igazolvánnyal rendelkeznek, illetve a felügyeletük alatt álló kiskorúakat – tőluk azonban ezt nem kérik.

A védettséggel rendelkező személyek és a felügyeletük alá tartozó kiskorúak a helyszíneken, és a vendéglátó egységek belső terein nem kötelesek a maszkhasználatra sem. Az üzletek, vendéglátók, szolgáltatók egészen este 11-ig tarthatnak nyitva, a kijárási korlátozás pedig ennek megfelelően éjfélre módosul.

Továbbá azokon a helyeken, ahol nem megoldott a beoltottak és a fertőzésen átesettek a még nem oltottakkal való elszeparálása, ott továbbra is kötelező a maszkhasználat – ilyenek például a boltok és a tömegközlekedési eszközök. A védettséget kizárólag érvényes hivatalos okmány (útlevél, jogosítvány, személyi ig.) kíséretében fogadják el, amit a fenntartó/üzemeltető fog ellenőrizni.

A koronavírus elleni oltásra a vakcinainfo.gov.hu oldalon tudtok regisztrálni.

Mit nézhetünk a moziban?

A Cinema City marketing és PR igazgatója, Buda Andrea filmhunak elárulta, hogy nem lesz hiány a néznivalóból, már 30 filmet előre bekészítettek, melyek között ott lapul pár az idei Oscar-gálán díjazottak közül is. A nyitás azonban nem lesz egyszerű, így az első napon-napokon szinte biztosan nem fognak majd tudni közönségnek vetíteni, ugyanis technikailag hiába állnak már most készen a nézők fogadására, a büféket még fel kell tölteni áruval, ahogyan az új munkaerőt is ki kell képezni a régi és új feladatokra egyaránt.

A büféhez meg kell rendelnünk az árukészletet. Ami volt, az vagy lejárt vagy jóval lejárat előtt szétosztottuk jótékonysági célra. Az állandó dolgozók mind megmaradtak, a jegykezelőket, büfést, pénztárost viszont iskolaszövetkezeten keresztül vettük fel, és őket nem tudtuk alkalmazni a zárás alatt. Most nagy többségében új embereket kell felvennünk ezekre a pozíciókra, és tréningeznünk kell őket.” – mondta Andrea.

A tavalyi újranyitáskor másfél hét kellett ahhoz, hogy újra üzemelhessenek, ezért azt ígérték, hogy amint pontosan tudják majd, hogy mikor tudnak nyitni, kiadnak egy sajtóközleményt. Ami biztos, hogy óvintézkedésekre a továbbiakban is számíthatunk, ezért a Cinema City mozijaiban – az előzőhöz hasonlóan – tranzakciónként kihagynak majd egy ülőhelyet. Így ha a család együtt filmezne és egy vétellel letudják a jegyeket, akkor ülhetnek majd egymás mellé.

Hasonlókról számolt be a Budapest Film is, amely a Corvint, a Puskint, a Művészt, a Tabánt, a Toldit és a Kinót üzemelteti. A vállalat igazgatója Liszka Tamás szintén a filmhunak nyilatkozva mondta, hogy már kész terveik vannak a nyitásról, így ők hamarabb, a négymilliós határ elérése után mondhatni azonnal nyithatnak. Ezt leghamarabbra április 30 és/vagy május 1-re saccolják, de ez természetesen az oltások beadásától függ. A műsorkínálatra ők sem panaszkodnak, melyet pár napon belül tesznek közzé.

A védettségi igazolásokat azonban mindenhol hasonlóképpen fogják ellenőrizni: helyszíni jegyvásárláskor a kasszáknál lévő munkatárs, az online foglalások miatt pedig a jegykezelő is elkéri majd.

https://leet.hu/?s=marvel&post_type=product

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×