A játékosok tapasztalatai és a statisztikák sem azt tükrözik, hogy a Prime bármin is változtatott volna.

A Prime Matchmaking, azaz az Elsődleges állapotú meccskeresés, öt esztendővel ezelőtt, 2016. április 21-én látta meg a napvilágot. Valószínűleg a legtöbben sejtették, hogy ez sem fog véglegesen megálljt parancsolni a smurfölésnek és a csalásnak, de abban azért bíztunk, hogy valamilyen szinten orvosolni fogja a játék legnagyobb problémáit. Talán mostanra már bátran kijelenthetjük: nem így lett.

Elsődleges állapot

A Prime Account (Elsődleges állapot) a CS:GO egyik funkciója azon felhasználóknak, akik megvásárolták a játékot, vagy elérték a 21. profilszintet. A Elsődleges állapottal rendelkező felhasználók olyan előnyöket élvezhetnek, amelyek csak számukra érhetők el, így például az összes játékmódban csak más, ugyanilyen státusszal rendelkező felhasználókkal lesznek párosítva. Emellett az Elsődleges felhasználók jogosultak exkluzív emléktárgyakra, tárgydobásokra és fegyverládákra, valamint hozzáférésük van az összes közösség által üzemeltetett szerverhez.

Fiók fejlesztése

Az Elsődleges állapot két módon adható hozzá egy fiókhoz:

A játék 2018. december 6-án ingyenes lett, ekkor a Valve a következő döntést hozta meg: „minden felhasználó, aki rendelkezett és játszott a CS:GO-val a 2018. december 6. előtti öt évben, automatikusan Elsődleges állapotúra lett fejlesztve. A státusz ellenőrzésére fiókodon, nyomd meg a „Játék” ikont a bal felső sarokban, és a következő képernyőn keresd a zöld érmét és az „Elsődleges bekapcsolva” feliratot.”

Azoknak, akik ezt követően érték el a 21. profilszintet, nem kell tenniük semmit, ugyanis ahogy eljutottak a 21. szintre, automatikusan Elsődleges állapotúra lesznek fejlesztve.

Már telefon sem szükséges

A fiók fejlesztése korábban máshogy működött, ugyanis az Elsődleges állapot eléréséhez – a profilszint elérése mellett – eredetileg még egy mobilszám is kellett. Ez jelentősen hátráltatta a smurföket és a csalókat, ugyanis egy telefonszámot csak egy profilhoz lehetett felhasználni, így a regisztrációk száma is véges volt. Aztán a Valve szép csendben eltávolította ezt a feltételt, így most már pusztán grindolással (21-es profilszint) vagy fizetéssel (12,75 euró) is ki lehet váltani a Prime-ot, ami a csalók dolgát is jelentősen megkönnyíti.

Kevesebb lett a csaló?

Sem a közösségi visszajelzések, sem a statisztikák (SteamDB, SteamID, VacList), sem pedig a csalásellenes törekvések nem azt mutatják, hogy a smurf és csaló játékosokból kevesebb lenne, gyakorlatilag mintha nem is történt volna semmi. Mindezen pedig a Megbízhatósági tényezős meccskeresés (Trust Factor) sem segített. Utóbbi egyébként is egy ellentmondásos dolog, hiszen a megbízhatósági tényeződ megnézésére nincs mód, illetve a használt tényezők listáját sem publikálták soha. Emellett a játék ingyenessé tétele a mai napig egy megkérdőjelezhető döntés a Valve részéről, a telefonszám szükségességének eltörléséről már nem is beszélve.

Ti hogy látjátok, kevesebb lett a csaló? Szerintetek hogyan tudna a Valve hatásosan fellépni velük szemben? Írjátok meg kommentben!

×