Mindezt két évvel azután, hogy először jelezték a fejlesztő cég felé.

Tíz nappal ezelőtt óriási port kavart, amikor először napvilágot látott a Secret Club nevű nonprofit társaság azon közleménye, miszerint már két évvel ezelőtt jelentettek egy bugot a Valve-nak, amit a cég azóta sem javított ki. A hír pillanatok alatt bejárta a nemzetközi sajtót, mi ebben a cikkben foglalkoztunk az üggyel. Szerencsére segített a közösségi nyomás, amelynek hatására a fejlesztő végre vette a fáradtságot és sikeresen kijavította a hibát.

Emlékeztető

A Secret Club által felfedezett hiba viszont egy új formáját mutatja be a trükköknek, ami nem más, mint egy egyszerű játékkérelem. A fogadó fél mindössze annyit vesz észre, hogy egy ismerőse játékmeghívót küldött. Ezt elfogadva pedig gyakorlatilag bármihez hozzáférhetnek a gépünkön. Rosszabb esetben tönkretehetik a gépünket, miközben lehúzzák a Steam fiókunkat, így ameddig a gép helyreállításával törődünk, addig gond nélkül eltüntethetik a tárgyainkat a raktárunkból. – írtuk korábbi cikkünkben.

 

Minket használnak fel

Alapvetően az exploitokat a kapcsolat módja szerint két csoportra oszthatjuk, vannak local (helyi) és remote (távoli) exploitok. A fentebb részletezett példa az utóbbi kategóriába tartozik, azaz a felmerülő hiba távoli programfuttatást tesz lehetővé. Velejárója az is, hogy nem szükséges hozzáférés a rendszerhez, hiszen hálózaton keresztül működik és gyakorlatilag mi magunk „adunk engedélyt” a biztonsági rés kihasználására.

A bugot először a Secret Club egyik tagja, Florian jelentette a Valve-nak, még két évvel ezelőtt, de szavai süket fülekre találtak. Nem először történik ilyen a CS:GO fejlesztőjénél, a jelenség piszkosul hasonlít a coach bug botrányhoz, ami még tavaly ősszel ütötte fel a fejét.

Szívesen mondanám azt, hogy remélhetőleg a jövőben több ilyen nem fog előfordulni, ám sajnos ez már most dugába dőlt, ugyanis mint kiderült, a hiba nem csak a CS:GO-t érintette. Ugyan a bug a Team Fortress 2-nél nem meghívás, hanem közösségi szerverre való csatlakozás formájában lép fel, az sem sokkal megnyugtatóbb. Pláne annak fényében, hogy az a hiba is két éve jelentve lett már, viszont – a CS:GO buggal ellentétben – a mai napig nem javították.

Update: Időközben napvilágra került számos további RCE (remote code execution), így a Valve-nak a Team Fortress 2-es hibán kívül is bőven lesz még feladata. Bízzunk benne, hogy ezeket is sikerül megoldaniuk!

Jó lenne, ha a Valve összekapná magát, ugyanis a renoméjuk egyre alacsonyabb. Ti mit gondoltok minderről? Írjátok meg kommentben!

×