12 topcsapat ledobta a futballvilág atomját és bejelentették a Szuperligát. Az UEFA és a FIFA kizárással fenyeget, ami mindenre hatással lenne – még a FIFA játékokra is.

Nagy a baj. Sőt, már akkora, hogy az ismert futballvilág végét jövendölik egyesek. Persze nem kell feltétlenül Nostradamusnak lenni ahhoz, hogy tudjuk, valóban változás áll majd be a topfutball világában, azt viszont egészen nehéz előre látni, amit olyan sokan határozottan állítanak.

Pedig nem volt nehéz legalább sejteni, hiszen régóta pletykálgatják már a topklubok egyesülését, melyek Bolygó Kapitánya módjára hívták életre a számukra menedéket nyújtó Szuperligát, melyről mára már csak az a fociért kicsit is rajongó ember nem hallott még, aki pár éve barlangban, esetleg a világtól elszigetelt óvóhelyen, bányában él.

Miért?

A Szuperliga életre hívója a kölcsönös meg nem értés. Az ötlet nyilván nem egyetlen hétvége alatt fogalmazódott meg az alapító csapatok vezetőinek fejében, de hiába is folytattak korábban tárgyalásokat az UEFA-val, nem sikerült érdemben megegyezni a Bajnokok Ligájának átalakításáról.

A klubok több pénzt szerettek volna, míg az UEFA több meccset. Ez sem a csapatok vezetőségének, sem a játékosoknak sem tetszett, utóbbiaknak meg pláne, hiszen egy ideje már egyre inkább hallatják az elégedetlenkedő hangjukat. Hiába keresnek milliókat, kizsigerelve érzik magukat, Toni Kroos például azt mondta még 2020-ban, hogy ők valójában csak az UEFA bábjai, akik a játékosokra és a klubokra fittyet hányva rendeznek kupameccseket Szaúd-Arábiában, vagy indítanak Nemzetek Ligáját.

De tavaly nem csak ettől voltak hangosak a játékosok. Ibrahimovic például feltette azt a nagy kérdést, hogy oké, hogy vannak ezek a tök népszerű FIFA játékok, de őt és az ügynökét senki nem kereste meg azzal, hogy szerepelhet-e benne úgy egyáltalán. Aztán kiderültek mókolások, többek közt például az, hogy valószínleg a FIFPro szervezet vágja zsebre a játékosok szereplései után a súlyos pénzeket az EA-től, amiből a játékosok semmit sem látnak viszont.

Fenyegetőzés és retorzió

Zlatan megindította a lavinát: több száz játékos az EA ellen – de miről is van most szó?

Az UEFA és a FIFA már a Szuperliga hírére beleállt a dologba, nyilván tudták, hogy nem babra megy a játék, és megpróbálták alaposan befenyíteni az alapítókat. A csapatokat a bajnokságokból való kizárással, a játékosokat a válogatottbeli szereplésük megvonásával fenyegették, akik all in-t mondva válaszul bejelentették, hogy létrejött a Szuperliga, ami már idén megkezdődhet.

Itt olyan csapatokról van szó, mint az Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham, Atlético Madrid, Barcelona, Real Madrid, AC Milan, Inter és Juventus. 

A dolog pedig nagyon megosztó. Gary Neville például úgy nyilatkozott imádott klubjáról, a vörös ördögökről, hogy undorodik tőle, amiért ezt tette és tudja, hogy fontos a pénz, de elsősorban nem erről kellene szólnia a futballnak. Megannyi szurkoló is elégedetlen, hiszen ők is úgy gondolják, hogy ezzel a lépéssel tovább polarizálják a világ labdarúgását, ami finoman szólva eddig sem volt túlzottan egy kiegyensúlyozott fajta sport.

Azt azonban mindenképpen érdemes hozzátenni, hogy az alapító kluboknak eszük ágában sincsen kilépni a ligájukból, vagy otthagyni a BL-t. A Szuperliga megalakulása nem csak az UEFA megkérdőjelezhető döntései és ügyei miatt, hanem a koronavírus miatti kiesett bevételek kompenzációjaként születhetett meg „ilyen gyorsan”, pont most. Számos helyen hallani, hogy már a játékosokat sem tudják nagyon kifizetni, ebben pedig az UEFA nem ad túl sok segítséget nekik.

Tehát a polarizációt pont az UEFA-FIFA okozná, ha betartaná az egyébként jogos sértődöttségében tett fenyegetéseit. Az Eurólapi Labdarúgó-szövetség azzal, hogy a Szuperligával konkurenciát állítottak a BL-jének (meg tulajdonképpen minden másnak) komoly bevételtől esik el, hiszen hiába a nívós esemény, a rajongók valójában a legnagyobbak összecsapásait szeretnék nézni (no offense, ha te épp nem).

Szóval FIFA!

Ha a két szervezet, az Európai és a Nemzetközi is kiátkozná az érintett csapatokat, akkor azzal együtt azok összes jogáról – beleértve a reklám és médiamegjelenési jogokat – is lemondanak.

Ez pedig bizony azt is jelentheti, hogy a továbbiakban nem szerepelhetnének FIFA játékokban a legnagyobb klubok.

Ez nyilván nem egyik napról a másikra történne, van a dolognak átfutása, sőt, az EA akár külön a csapatokkal is megegyezhet. A kérdés csak az, hogy az alapvetően FIFA licencelt produktum mennyire simul magához a valódi szervezethez, mekkora az EA autonómiája, illetve a csapatok mennyire önérzetesek és adják a megjelenésüket egy olyan játékhoz, amely a számukra „csúf és gonosz” képével és nevével jelenik meg.

A legeslegrosszabb forgatókönyv esetében (amelyre szerintem egyáltalán nincsen esély) egy-két éven belül eltűnhetnek a nagy klubok a Fifából, amit így a konkurens PES jóízűen meg is köszönne.

Mindez egyébként rendkívül soktényezős dolog, hiszen ha a FIFA meg is tiltaná a csapatok szerepeltetését, az EA úgy is berakhatná őket, csupán más klubnéven, más címerrel és mezzel – ahogy teszik azt jelenleg a Juventussal, ami a PES-el áll exkluzív szerződésben.

Biztosat egyelőre nem jelenthetünk ki, hiszen a klubok és a szövetségek vezetőségei a színfalak mögött valószínűleg megállás nélkül tárgyalnak a részletekről, és úgy hiszem, hogy mindkét fél mutat hajlandóságot a megegyezésre. Legalábbis egyiknek sem az érdeke a kapcsolat megszakadása, azzal ugyanis mindkét fél bitang mennyiségű euro és dollármillióktól esne el.

Te mit szólsz a Szuperligához?

Izgatottan várom, szerintem jó dolog!
Kíváncsi vagyok, hogy mi sül ki belőle, de jobb szerintem nem lesz!
Nagy dráma a semmiért, pont olyan lesz mint a többi!
Egyáltalán nem tetszik a dolog, csak jobban széthúzza a futballvilágot!

Created with Poll Maker


https://leet.hu/?s=%22white+shark%22+%22eshark%22&post_type=product

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×