Új módszerrel próbálnak személyes adatokat kicsalni az adathalászok az emberekből, akiket újonnan már telefonon hívogatnak.

Az elmúlt napokban, hetekben különösen megszaporodtak az adathalász csalások és támadások, több esetben is több millió forintos értékben károsítva meg az áldozatokat. A csalók, hackerek próbálkoznak SMS-ben hamis linkekkel, majd hasonlóan adathalász vírust telepítő weboldalra irányító emaileket kezdtek küldeni, most azonban már telefonon hívásokkal is zaklatnak.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet hívta fel a figyelmet a napokban érkező bejelentésekre, mely szerint csalók olyan hívásokkal próbálnak meg privát adatokat kicsalni, amiben banki, közműszolgáltatói, vagy csomagküldői ügyintézőnek adják ki magukat. Az intézet közleménye szerint ilyenkor általában egy tranzakciós hiba, esetleg elkeveredett küldemény miatt kérik el a személyes adatokat, aminek könnyen be is lehet dőlni, mivel a szolgáltatóéhoz nagyon hasonló, közel azonos telefonszámot használnak.

Az NKI felhívja a figyelmet arra, hogy ha a pénzintézetek és a közszolgáltatók keresnek minket, akkor nem kérnek be személyes adatokat, egyeztetés céljából kizárólag akkor tesznek ilyet, ha mi kerestük fel őket. 

Abban az esetben, ha bárki kapna egy ilyen hívást fontos, hogy soha ne adjunk ki személyes adatot, a hívást szakítsuk meg, majd tájékoztassuk erről az érintett szervezetet.

A Kibervédelmi Intézet egy erre vonatkozó riasztást is kiadott, melyet ide kattintva érhettek el.

Mostanában viszont érdemes különös óvatossággal járni-kelni, ugyanis a Facebook legutóbbi szivárgása során több százezer magyar telefonszám került a csalók kezébe, ahogyan az illegális Adobe és Microsoft programok használóinak is van mitől tartania.

Forrás: Nemzeti Kibervédelmi Intézet

https://leet.hu/?s=%22white+shark%22+%22eshark%22&post_type=product

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×