A Facebook korábban azt állította, hogy kijavította a biztonsági rést, most viszont 533 millió felhasználó adatait lopták el.

Egészen extrém adatlopásra lett figyelmes a Hudson Rock szakembere, Alon Gal, aki szerint 533 millió Facebook felhasználó privát adatait tették közzé a hackerek egymás számára – méghozzá teljesen ingyen.

Mindez azért is különös, mert a közösségi portál régóta fennálló sebezhetőségére már január 14-én felhívta a figyelmet, kiemelve, hogy a hackerek egy olyan bot programot használnak, amivel a felhasználók a profiljaikhoz linkelt telefonszámát szerezhetik meg egy igen csekélyke összegért.

Ezúttal viszont ugyanezen felhasználóknak nem csak a telefonszáma, hanem minden privát adata kiszivárgott, kezdve a pontos lakcímmel, születési idővel, email címmel, Facebook azonosítóval és a teljes bio-val.

Magyarok is érintettek

Az adatlopásban 106 ország érintett, köztük Magyarországgal, ahol Alon korábbi beszámolói alapján 377.045 felhasználó adataihoz férhettek hozzá. Szomszédainknál rosszabb a helyzet, hiszen Horvátországban 659,115, Csehországban 1.375.988, Ausztriában 1.249.388, Lengyelországban 2.669.381 felhasználó személyes adataihoz kerültek rossz kezekbe.

A szivárgás teljesen szabad utat ad az olyan csalásoknak, mint amilyen az utóbbi hetekben-napokban történt futárcég SMS-es, vagy a SIM-cserés is volt.

Az eset azért is lehet kellemetlen Mark Zuckerbergnek és cégének, mert ugyanezt a fajta biztonsági rést kihasználva 2019-ben hasonlóan több százmillió (419m) felhasználó adataihoz fértek hozzá heckerek, amit aztán ugyanezen év augusztusában elméletileg sikerült befoltozniuk. Mint kiderült ez nem sikerült, erre a hiányosságra hívta fel a figyelmet még januárban Alon, amire akkor nem érkezett hivatalos válasz.

Forrás: Business Insider, Telex, Motherboard, Tech Crunch

https://leet.hu/?s=redragon&post_type=product

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×