A Rendőrség figyelmeztetést adott ki az egyre jobban elszaporodó adatlopási kísérletek miatt, amiket csomagkézbesítő üzeneteknek álcáznak.

Korábban többször írtunk már az egyre terjedő – és a hírességeket sem kímélő – sim-cserés mobilos adatlopásokról. Ennek lényege, hogy a hackerek annyi információt gyűjtenek az áldozatról, amennyit csak tudnak, hogy aztán kvázi őket megszemélyesítve károsítsák meg őket.

Most a Rendőrség hívja fel a figyelmet az egyre szaporodó gyanús SMS-ekre, amikkel a hackerek a mobilon tárolt szinte összes személyes adathoz hozzáférést nyerhetnek.

A beszámolók szerint az üzenetekben szinte mindig valamilyen valóban létező futárcégre és hamarosan érkező küldeményre hivatkoznak, amihez egy linket is mellékelnek. Az arra mutató weboldalon viszont semmilyen funkció nem működik, míg a telefonunkra már érkeznek is a nem kívánt betolakodók.

Így pedig igen fontos adatokhoz juthatnak hozzá, köztük akár a netbankban tároltakhoz is.

A Rendőrség körültekintésre int! Előbb győződjünk meg arról, hogy egyáltalán várunk-e bármilyen küldeményt, illetve már több esetben a link is gyanús lehet, hiszen a kézbesítők rendre a saját hivatalos oldalaikra hivatkoznak át (csomagkövetés), akik általában több helyre is elküldik (és már az üzenetekben leírják) a csomag várható időpontját – emailben már napokkal, de általában inkább egy nappal korábban.

Minderre pedig mostanában fokozottan kell figyelnünk, hiszen a koronavírus-járvány következtében az online rendelések, úgy pedig a kézbesítések száma is drasztikusan megnőtt.

Fontos továbbá, hogy a mobilkészülékünkön is legyen megfelelő védelem, hiszen ahogyan PC-n, úgy ezen a platformon is megannyi kártékony program jelenthet potenciális veszélyt.

Forrás: HVG

https://leet.hu/?s=redragon&post_type=product

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×